Nyheter

Vänd på kylskåpet och rädda din mat

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Undersökning: Frukt och grönt hör inte hemma där du tror

Grönsaker i botten och köttet högst upp.

Känns det systemet igen när du lägger in matvaror i kylen?

Då är det läge att tänka om.

– Vi borde vända på kylen, säger Per Jonasson från Svenska kyl- och värmepumpföreningen.

Tipsa | Aftonbladet

Per Jonasson, Svenska kyl- och värmepumpsföreningen.

Du kan ha gjort fel – i hela ditt liv. Och det har sannolikt lett till att mängder av mjölk, spenat och pastej har blivit dåliga alldeles för tidigt.
Enligt en undersökning från Svenska kyl- och värmepumpföreningen, som Sveriges Radio P4 tidigare rapporterat om, placerar många in matvarorna på helt fel plats i kylen.
– Det vanligaste misstaget är att grönsaker läggs i botten. Där blir de väldigt lätt dåliga, och kan börja ruttna direkt, säger föreningens vd Per Jonasson till Aftonbladet.

Vänd på kylen

Orsaken till att den nedersta delen av kylen är en dålig plats för frukt och grönt är det är kallast där i skåp som saknar fläktar. Nyare kylskåp har dock fläktar som utjämnar temperaturen.

– Men många har kylskåp av äldre modell. Då är det bäst att vända på kylen, bildligt talat, säger Per Jonasson.
Rekommendationen från honom är alltså att göra tvärtom mot hur många av oss ordnar kylvarorna: Kött och fisk som tål låga temperaturer i botten, mejerivaror i mitten och grönsaker överst.

För varmt

Mot bakgrund av detta kan det verka märkligt att många kylskåp har särskilda grönsakslådor i botten. Orsaken till det är bekvämlighet och funktionalitet, enligt Per Jonasson.
– Exempelvis potatis och morötter är ganska tunga och då vill man lägga dem längst ner.
Vid sidan av felplaceringen visar undersökningen att det ofta är för varmt i de svenska kylarna. Många kylskåp håller en temperatur på åtta-nio grader. Svenska kyl- och värmepumpföreningen förordar fyra grader.
– Temperaturen är väldigt viktig för att få mat att hålla. Rätt temperatur kan göra att vissa varor håller sig 14 dagar längre, säger Per Jonasson.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: