Oxfams vicechef avgår efter sexköpsskandal

Foto: Nick Ansell/AP/TT
Oxfam är inblandat i en skandal där hjälparbetare påstås ha köpt sex. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Vicechefen för den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam International avgår. Penny Lawrence lämnar posten eftersom organisationen har misslyckats med hantera uppgifter om att anställda köpt sexuella tjänster inte bara i Haiti utan även i Tchad.

"Det står nu klart att anklagelserna – som handlar om köp av prostituerade och som kopplas till både landschefen och hans medarbetare i Tchad – kom upp innan han förflyttades till Haiti", skriver Lawrence i ett uttalande.

Chefen för Oxfam International har tidigare djupt beklagat uppgifter i medier om att hjälparbetare från välgörenhetsorganisationen köpte sex under en insats på Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

– Det som hände i Haiti var att ett par privilegierade män utnyttjade människor som de var där för att skydda. De använde makten de hade från Oxfam för att utnyttja hjälplösa kvinnor, säger Winnie Byanyima, som har lett Oxfam sedan 2013.

Hon säger att människor som inte delar organisationens värderingar måste stoppas från att arbeta för Oxfam, en av Storbritanniens största välgörenhetsorganisationer.

Den ansvarige ministern i landet, biståndsminister Penny Mordaunt, har kallat sexköpen för "fullständigt avskyvärda".

Dagens tre rubriker 00:29