Passagerarna slogs för sina liv

Innehållet i flight 93:s svarta låda avslöjat

Nya bevis pekar på att flera passagerare verkligen överbemannade kaparna på flight 93 som störtade i Pennsylvania.

Deras insats räddade förmodligen många människors liv.

Ljudinspelningen från cockpit i United Airlines flight 93 tyder på att det kapade planets passagerare attackerade kaparna och tog sig in i cockpit innan planet störtade. Det skriver den amerikanska tidningen USA Today.

Den här slutsatsen kommer från en pågående analys av bandupptagningen.

Människor skriker i cockpit

Bandinspelningen återger ljud från människor som skriker och ropar i kabinen och cockpit strax innan planet kraschade. Men allt oväsen i bakgrunden har gjort det svårt att höra exakt vad som sades och gjordes de sista minuterna före kraschen.

Det är också oklart om det var kaparna eller passagerarna som hade kontrollen över planet när det kraschade på ett fält i Pennsylvania och 44 personer dog.

"Kan ha räddat många liv"

President Bush har sagt att passagerarnas agerande kan ha räddat ett okänt antal liv den 11 september. Flera passagerare kände till att kapningarna som skedde tidigare på dagen slutade i självmordskrascher.

Myndigheterna har bett oberoende experter att analysera inspelningen en andra gång i ett försök att få fram fler detaljer ur innehållet.

Spelade in sista 30 minuterna

Bandspelaren är av modern digital modell och producerade en högkvalitativ inspelning de sista 30 minuterna av flygturen.

I vanliga fall är det lätt att avgöra vem som talar på ett band, eftersom rösten kan kopplas till ett speciellt headset. Men ljuden från Flight 93 kommer främst från mikrofonen på väggen inne i cockpit, vilket gör det svårare att avgöra vem som talar.

Våldsam kamp

Utredarna håller också på att utreda radiokommunikation från planet, troligen från tillfället när kaparna tog kontroll över cockpit. Källor som lyssnat på bandet säger att man kan höra en våldsam kamp, skriver tidningen USA Today.

Flight 93 var på väg från Newark till San Francisco när det kapades. Eftersom planet kraschade 30 minuter efter själva kapningen, har bandningen inte fångat övertagandet av cockpit.

Pernilla Fagerström

Publisert: