Nyheter

Mobbade väljer själva att bli offer

NYHETER

Bankchefen: Jag slog tillbaka mot mobbarna

Handelsbankens nye vd Lars O Grönstedt har sitt eget recept mot mobbning:

Slå tillbaka.

- Den mobbade blir ett offer för att han väljer det, säger han.

BLEV SJÄLV UTSATT - Jag hittade en strategi som fick mobbningen att upphöra, säger Lars O Grönstedt om sin skoltid. Hans eget recept var att gå till attack mot plågoandarna.
BLEV SJÄLV UTSATT - Jag hittade en strategi som fick mobbningen att upphöra, säger Lars O Grönstedt om sin skoltid. Hans eget recept var att gå till attack mot plågoandarna.

Lars O Grönstedt, 47, blev mobbad i två perioder under sin skoltid. Han säger i en intervju i Dagens Industri att han tidigt lärde sig att mobboffret själv väljer att bli mobbad.

- Varje människa har sitt eget livsöde. Jag hittade en strategi, säger han till Aftonbladet.

Menar du att mobbning är självförvållat?

- Vad jag menar är att när jag började bryta mig ut ur rollen som mobbad så upphörde mobbningen. Att gå till attack var ett sätt att få slut på den. De blev överrumplade av att deras säkra offer slog tillbaka.

Tror du att våld alltid löser våld?

- Nej, verkligen inte.

Lars O Grönstedt poängterar att han talar utifrån egen erfarenhet, att han inte vill dra generella slutsatser om mobbning.

"Det andas förakt för svaghet"

Sara Damner, 24, ämnessakkunnig i mobbningsfrågor på utbildningsdepartementet, blev illa berörd när hon läste intervjun.

- Hans framtoning andas någon slags förakt för svaghet, säger hon.

- Man väljer aldrig att bli ett offer. När mobbningen pågår är den som blir utsatt fruktansvärt kränkt och förtryckt. Många behöver hjälp för att ta sig ur den.

Personaldirektör Anna Ramberg på Handelsbanken vill inte kommentera sin chefs synpunkter kring mobbning.

- Mobbning är klart förbjudet i vår personalpolicy. Vår hållning är att det inte ska förekomma. Om det skulle förekomma har vi ett batteri av åtgärder.

Lars O Grönstedt tycker att det är bra att skolorna i dag arbetar mer aktivt mot mobbning.

- Om det när jag gick i skolan hade funnits en större uppmärksamhet från de vuxna om vad som pågick, så hade det varit en stor lindring för mig.

Om dina barn hamnade i en liknande situation, vad skulle du säga till dem?

- Om min pojke skulle råka ut för det, skulle jag berätta min historia. Så fick han göra vad han ville med den. Till slut tror jag att barnet själv måste hitta sätt att lösa konflikten.

Föräldrarna var inte till hjälp

- Jag skulle ha i minnet att mina föräldrars välmenande ansträngningar inte nödvändigtvis var till hjälp. Som förälder kan man vidta rent praktiska åtgärder. Man kan byta skola. Om det handlar om glasögonen, kanske man kan skaffa kontaktlinser.

Tror du mobbningen handlar om det?

- Nej, inte egentligen. Men de som mobbar hittar ett kännetecken som skiljer ut offret.

- Tar man bort det kanske det kan göra något för mobboffrets uppfattning om sig själv. Nu har jag inte de här glasögonen längre. Nu kan jag börja på nytt.

Christina Vallgren

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter