Räddningen närmar sig för instängda gruvarbetarna

NYHETER

Räddningsarbetarna i Pennsylvania närmade sig på lördagen det vattenfyllda schakt på 75 meters djup, där nio gruvarbetare suttit instängda i mer än 60 timmar.

Sedan i torsdags har räddningsmanskapet arbetat med att borra ett hål, stort nog för en bredaxlad gruvarbetare, ned till de instängda arbetskamraterna.

Vid middagstid på lördagen hade borren nått ned till cirka 60 meters djup och det fanns hopp om att nå ända ned framåt kvällen lokal tid.

Långsamt arbete

- Det går sakta, men vi närmar oss, sade en talesman för Pennsylvanias miljödepartement.

Gruvarbetarna har suttit instängda sedan i onsdags, när vatten började sippra in i deras schakt från en intilliggande övergiven gruva.

Borrningsarbetet för att få ut dem började i torsdags men tvingades avbrytas i tolv timmar sedan borren gått sönder.

Sedan i torsdags har räddningsarbetarna inte haft någon kontakt med de instängda. Då hördes fortfarande knackningar nedifrån. Sedan har det varit tyst.

- Just nu är borrandet det viktigaste, sade talesmannen.

Antar att de lever

- Det betyder att vi inte mitt i allt oljudet kan lyssna efter några meddelanden nedifrån, men vi arbetar fortfarande utifrån antagandet att de är i livet.

Det är stor risk för livsfarlig nedkylning för de instängda. Vattnet är bara runt tio grader varmt och hålan de befinner sig i tros vara mindre än en meter hög och drygt tre meter bred.

TT-AFP