Ge riksdagen makten åter

Foto: PETER KNOPP
SÄGER NEJ, TACK Statsminister Göran Persson tänker inte ta in Gudrun Schymans vänsterparti i regeringen vid en eventuell valseger i höst. Det säger han i en tidningsintervju.
NYHETER

Det lät ju betryggande.

Bakgrunden var Göran Perssons intervju i Göteborgs-Posten i lördags där han åter upprepade att han aldrig tar in vänsterpartiet i en regering eftersom partiet inte är trovärdigt i utrikes- och säkerhetspolitiken.

Leijonborg har fel

Inget nytt har inträffat med helgens partiledaruttalanden men i sommarstiltjen diskuteras nu livligt regeringsfrågan. Om den kan man säga att Leijonborg har fullständigt fel. Är det något parti som väljarna uppfattar som ett regeringsalternativ och i praktiken visat sig vara regeringsdugligt är det socialdemokratin.

Frågan väljarna bör ställa sig är inte vem som ska regera med vem, utan snarare hur landet bör styras: genom uppgörelser i slutna rum eller i riksdagen?

I ungefär 60 år, oftast som minoritetsregering, har socialdemokraterna regerat med betryggande stabilitet. Inte ens under den så kallade lotteririksdagen efter 1973 års val, då de båda blocken fick lika många mandat i riksdagen och vissa beslut fick avgöras med lottens hjälp, ifrågasattes på allvar socialdemokratins förmåga.

En enda regeringskris har i modern tid skakat partiet, till skillnad från de borgerliga regeringarna Fälldin och Bildt där regeringskriser mera hört till ordningen.

Starkare minoritetsregering

Under 1990-talets ekonomiska kris och efter det svaga valresultatet -98 har s-regeringarna haft ett organiserat
Demokratin, och även socialdemokratin, skulle må bra av att komma bort från "de slutna rummens tyranni"...samarbete med först centern och nu vänster- och miljöpartiet. Sakpolitiskt har det fungerat bra. Socialdemokraterna har alltså i med och motgång och som minoritetsregering visat gott handlag att styra landet.

Vad som händer efter valet den 15 september vet ingen. Sannolikt stärker socialdemokraterna sin ställning och Göran Persson regerar vidare som minoritetsregering - men en starkare sådan. I den situationen bör makten återgå till riksdagen. I stället för ett organiserat samarbete med ett eller flera partier kan socialdemokraterna göra upp i sakfrågorna med olika partier i riksdagens utskott och så vinna majoritet i kammaren. Det kan bli svårare i budgetarbetet men att oppositionen från högern till vänstern kan enas, vilket krävs, för att fälla regeringen är inte sannolikt.

Demokratin, och även socialdemokratin, skulle må bra av att komma bort från "de slutna rummens tyranni" med nattliga uppgörelser i finansdepartementet. Några år med mer öppenhet och demokratisk insyn i det politiska beslutsfattandet via riksdagens utskott vore välgörande.

LA