- Vi ska bli större

NYHETER

Supporterklubben vill växa: Då blir det lättare att förändra saker

Det här är en Smokinglirare.

Ordförande i AIK:s näst största supporterförening.

Nu satsar de på att bli fler.

- Är vi många blir det lättare att förändra saker, säger Mikael Skogqvist, ordförande i Smokinglirarna.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
SMOKINGLIRARE Mikael Skogqvist vill förbättra situationen för AIK:s fans. "Vi lägger ner hur mycket tid som helst för att stödja laget. Det är helt sjukt. Men när 1 000 personer åker på en bortamatch, trotsar regn och vind, borde man få uppskattning från klubben också", säger han.

Förr i tiden bar spelarna i AIK slips och skjorta, på planen. Snabbt blev de döpta till Smokinglirarna för sina kläder och senare för sitt spel.

- Vi anammade namnet för att det förknippas med AIK. En kort period hette vi Allmänna Supporterklubben, ASK, men det byttes, säger Mikael Skogqvist.

Föreningen bildades för två år sedan och filosofin är självklar.

"Bra supporterkultur"

- Vi är mot allt som kan skada AIK. Vi stödjer AIK i med och motgång. Vi uppträder på ett korrekt sett mot alla och vi är emot allt som har med våld, skadegörelse och rasism att göra. Kort sagt så värnar vi om en bra supporterkultur, säger Mikael Skogqvist.

Just nu har Smokinglirarna ungefär 300 medlemmar men nu vill de bli fler.

- Vi försöker marknadsföra oss genom att göra bra saker för AIK och supportrarna. På matcherna visar vi oss genom banderoller och så har vi souvenirer, säger Mikael Skogqvist.

- Är vi fler är det lättare att förändra saker, fortsätter han.

Vad är det ni kan förändra?

- I år krävde vi till exempel att supporterklubbarna skulle få sälja sin souvenirer inne på läktaren för att få in pengar till föreningarna. Det fick vi. Vi driver även frågor som till exempel hur vi ska förbättra oss på Norra läktaren. De behov som våra medlemmar har tar vi upp, säger Mikael Skogqvist.

- En fråga som jag drivit är att AIK mer ska nämna oss och visa sitt tycke. Vi lägger ner hur mycket tid som helst för att stödja laget. Det är helt sjukt. Men när 1 000 personer åker på en bortamatch, trotsar regn och vind, borde man få uppskattning från AIK också. Går det tungt på planen kan klacken vara skillnaden på vinst och förlust. Men vi finns inte ens på deras hemsida, säger Skogqvist.

Blandade åldrar

Smokinglirarna har ingen klackverksamhet och ingen speciell plats där de brukar placera sig på Råsunda.

- Smokinglirarna finns överallt. På både stå och sittplats och när vi åker på bortamatcher har vi med oss folk i åldrar mellan 14 och 60 år, säger han.

- Det viktigaste är att man stödjer laget och är det någon som vi inte gillar sparkar vi ut vederbörande, men det har inte hänt, säger Mikael Skogqvist.

Hotar inte Black Army

Att Smokinglirarna skulle vara ett hot mot AIK:s största supporterförening, Black Army, håller han inte med om.

- Vi känner ingen prestige mot några andra och vi samarbetar med Black Army, säger Mikael Skogqvist.

Varför behövs en grupp som Smokinglirarna?

- För att folk ville ha en till supporterförening som ett alternativ till Black Army. Ingen konkurrens utan ett alternativ. Folk var rädda för det i början men nu börjar alla fatta att vi drar åt samma håll, säger Mikael Skogqvist.

Har funnits i två år

Erik Thulin