Han levde hos lejonen i två år

Göran Spong är Sveriges första expert på lejon

Göran Spong har levt nära 150 vilda lejon i två år.

Hans slutsats - människor och lejon är ganska lika.

- Vi är lika egoistiska och samarbetar helst med individer som vi har nytta av, säger den svenske zooekologen som i dag doktorerar på ämnet lejonens sociala beteende.

Foto: PRIVAT
Doktorerar i dag Efter tre års fältstudier i Tanzania doktorerar Göran Spong i dag på ämnet lejonens sociala beteenden. - Vi människor är ganska lika lejonen, säger han.

Efter tre års fältstudier från en jeep i bushen i Tanzania är Göran Spong vid Uppsala universitet Sveriges första lejonexpert, och en av få i världen.

För att kunna studera lejonens sociala beteende och samarbete bodde han i en bil med satellitnavigator, infraröd strålkastare och radiomottagare för de radiomärkta lejonen.

Varje individ i lejonflockarna fick ett namn, honorna efter kvinnliga sångerskor som Madonna och Whitney, och hanarna efter spritsorter som tequila eller vodka.

- En av mina favoriter var Rebecka, efter Rebecka Törnqvist, säger han. Det var ett riktigt vackert djur.

Vill ha så många ungar som möjligt

Lejonet är det enda kattdjur som inte lever ensamma utan tillsammans med andra, i flockar.

Målet för Görans Spongs forskning har varit att förklara varför vissa individer samarbetar och andra inte.

- I grunden handlar det om att få så många ungar som möjligt. Men lejonen var inte snällare mot sina syskon utan egoistiska och valde umgänge efter vilka fördelar de kunde vinna på det.

Själv kan han bara se fördelar med den långa tiden i Afrika.

- Det är fantastiskt att sitta i en bil med dörren öppen och ha elefanter, flodhästar och lejon, alla dessa djur man sett på tv, bara en meter ifrån sig.

Gav dem kända namn

Britt Peruzzi