Nyheter

Toppman i al-Qaida gripen i Pakistan

NYHETER

Har erkänt den 11 september

Efter en längre eldstrid grep pakistansk militär misstänkta al Qaida-medlemmar i Karachi. Gripandet i onsdags skedde efter ett tips och gjordes i samarbete med CIA ochh FBI.
Efter en längre eldstrid grep pakistansk militär misstänkta al Qaida-medlemmar i Karachi. Gripandet i onsdags skedde efter ett tips och gjordes i samarbete med CIA ochh FBI.

En av världens mest efterspanade män har gripits.

Ramzi Binalshibh, 30, planerade och koordinerade attacken den 11 september förra året – och fem dagar före attacken informerade han personligen Usama bin Ladin.

Toppmannen i al-Qaida – som finns med på en av FBI:s listor över misstänkta terrorister – greps efter en eldstrid i Pakistan.

I dag begär Tyskland att han ska utlämnas.

visumstopp Visumproblem kan ha hindrat Ramzi Binalshibh från att bli kapare.

Precis som i fallet Zacharias Mousaoui har de amerikanska myndigheterna misstänkt att Ramzi Binalshibh skulle ha varit ombord på ett av planen under den 11 september. Mousaoui greps dock två veckor före terrorattacken och Ramzi Binalshibh kom aldrig in i USA, utan nekades visum tre gånger.

Erkände i tv

I torsdags framträdde han dock i en dokumentär i den arabiska tv-kanalen al-Jazeera. Där erkände han själv en betydligt viktigare roll. Medan centralkommandot fanns i Afghanistan, bland annat i form av al-Qaidas militära överbefälhavare Khalid Sheik Mohammed, så var Ramzi Binalshibh den som styrde attacken från Europa.

Under en period bodde han tillsammans med Mohammad Atta – den misstänkte ledaren för kaparna – i Tyskland. Därifrån hjälpte han till med pengar och kontakter. Och den tyske inrikesminister Otto Schily sa i dag att han kommer att begära att Ramzi Binalshibh ska utlämnas från Pakistan till Tyskland och att han skulle vilja se att Binalshibh ställs inför tysk rätt.

Även den tyska justitieministern Herta Däubler-Gmelin framförde den önskningen vid ett EU-möte.

- Det råder inget tvivel om att vi vill ställa honom inför en tysk domstol och vi kommer att gå igenom vad som måste göras, sa Däubler-Gmelin.

- Vi är väldigt glada att de har honom.

I dokumentären berättade att han koordinationen av attacken var ”en fråga om att föra samman flera fristående celler och hjälpa dem hålla kontakt med varandra och centralkommandot i Afghanistan.”

Binalshibh var Attas flickvän

Toppmännen visste lite om hur arbetet framskred. Under den tid kaparna fanns i USA för att skaffa sig flygutbildning och detaljplanera attacken var Ramzi Binalshibh deras enda kontakt. Mohammad Atta och Ramzi Binalshibh kommunicerade via e-mejl, där Atta låtsades att han skrev till sin flickvän ”Jenny” i Tyskland.

I ett nattligt telefonsamtal gav Atta så Ramzi Binalshibh en gåta som sa när attacken skulle ske. Efter det begav sig koordinatorn till Afghanistan för att personligen informera Usama bin Ladin. De var tillsammans den 11 september.

- Efter attacken hade vi hög beredskap och spred vi oss bort från varandra, säger Ramzi Binalshibh.

Greps efter eldstrid

Sedan dess har han varit en av väldens mest efterspanade män. Tillsammans med andra toppmän som Khalid Sheik Mohammed och bin Ladin har Ramzi Binalshibh jagats av USA.

Nu kan hans namn strykas från listan. På lördagen bekräftade den pakistanska inrikesministern Moinuddin Haider att en grupp misstänkta al-Qaidamedlemmar gripits i en med efter en fyra timmar lång eldstrid.

Tillslaget gjordes i samarbete med CIA och FBI Han sa inte rakt ut att en av dem är Ramzi Binalshibh. Men ställd inför amerikanska medieuppgifter sa ministern:

- Naturligtvis har vi den informationen och den borde stämma.

Och tillade:

- Han greps i den här insatsen.

Sitter fängslade

Pakistan vill inte lämna ut namnen på de tio som greps i samband med operationen i det finare området i Karachi. Två dödades i den långa eldstriden. Och de tio uppges nu vara tillfångatgna i Pakistan.

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter