Kriget allt närmare i Kashmir

Publicerad:
Uppdaterad:

Artilleriduell mellan indiska och pakistanska styrkor i natt

Den konflikthärjade Kashmirdalen lamslogs på onsdagen av en generalstrejk i protest mot den indiske premiärministern Atal Behari Vajpayees besök.

Under natten fortsatte artilleriduellen mellan indiska och pakistanska styrkor.

I Kashmirs sommarhuvudstad Srinagar var i stort sett alla butiker och kontor stängda. Få bilar rörde sig på gatorna.

Strejken utlystes av de muslimska separatistgruppernas paraplyorganisation Hurriyat, vars ledarfigur Abdul Gani Lone sköts ihjäl vid ett politiskt möte på tisdagen.

Lone ansågs höra till den moderata falangen av separatisterna i Kashmir, och tidningen Times of India rapporterade att Lones familj lade skulden för dådet på den pakistanska säkerhetstjänsten ISI.

''Indisk statsterrorism''

Pakistan fördömde dock dådet och anklagade Indien för att ligga bakom mordet.

- Mordet på Lone är ännu ett exempel på indisk statsterrorism, sade en talesman för utrikesdepartementet till pakistansk tv.

Strejken i Kashmir utlystes före mordet, i protest mot att den indiska regeringen skapat ''krigshysteri'' och fört regionen till ''avgrundens brant''.

Efter attentatet mot en indisk armébas i förra veckan har både Indien och Pakistan mobiliserat längs den så kallade kontrollinjen som delar Kashmir, och de båda arméerna har dagligen beskjutit varandra med artilleri.

Två civila dödades

Skottväxlingen fortsatte även under natten mot onsdagen. En polistalesman i Kotlidistriktet i pakistanska Kashmir sade att två civila pakistanier dödades när indiska styrkor öppnade eld.

- Det var kraftig eldgivning och fiendetrupperna riktade hänsynslöst sina attacker mot civilbefolkningen, sade talesmannen.

På onsdagen väntades premiärminister Vajpayee trots det upptrappade läget efter mordet på Lone fortsätta sitt program i Kashmir som planerat. Bland annat ska han besöka trupper vid frontlinjen mot Pakistan.

Separatistledaren Lone ska begravas på onsdagen. USA:s utrikesminister Colin Powell kallade mordet ''en direkt attack mot hoppet om en rättvis politisk process i Kashmir''. Hans brittiske kollega Jack Straw varnade för fullskaligt krig mellan Indien och Pakistan och meddelade att han tänker besöka de båda länderna nästa vecka.

Vid ett besök hos indiska soldater vid frontlinjen genom det delade Kashmir sade premiärminister Vajpayee att ''tiden har kommit för en avgörande strid''. Han tillade att Indiens folk står bakom armén.

- Låt oss sträva efter seger. Var beredda på uppoffringar, men vårt mål är seger, sade Vajpayee till soldaterna.

En pakistansk UD-talesman sade på onsdagen att Pakistan vill ha fred men är redo att försvara sig om landet blir angripet. Uttalandet var den pakistanska regeringens första reaktion på den indiske premiärministern Vajpayees tal om en ''avgörande strid''.

- Pakistan vill ha fred i regionen. Pakistan eftersträvar nedtrappning av spänningen i regionen, men de pakistanska styrkorna och det pakistanska folket är redo att bekämpa alla angrepp som de utsätts för, sade talesmannen Aziz Ahmed Khan till AFP.

TT-AFP

Publicerad: