Trump: Promemorian rentvår mig i ryssutredningen

avJoakim Magnå

USA:s president Donald Trump triumferar efter att Republikanernas omstridda promemoria släppts.

Men kritikerna avfärdar dokumentet.

”Var det allt?”, frågar sig den tidigare FBI-chefen, James Comey.

Trump-vännerna hävdar att dokumentet bevisar att FBI och justitiedepartement agerat partiskt mot presidenten i utredningen om misstänkt samröre med Ryssland.

Dokumentet innehåller påståenden om att FBI missbrukat sin rätt att avlyssna. När FBI ansökte hos domstol för att få spionera på Trump-rådgivaren Carter Page berättade man, enligt dokumentet, inte att avlyssningsunderlaget kom från efterforskningar som beställts av Hillary Clintons valkampanj 2016 – den så kallade Steele-akten, namngiven efter upphovsmannen, den tidigare brittiske underrättelseagenten Christopher Steele.

Promemorian offentliggjordes i fredags.

Donald Trump jublar på Twitter.

”Pm:et rentvår ’Trump’ i utredningen”, skriver han om sig själv i tredje person.

”Men den ryska häxjakten bara fortsätter. Det fanns inget samröre ... Det här är en amerikansk skamfläck!”

Kritiseras från båda håll

Men ett antal tongivande politiker, både demokrater och republikaner, avfärdar dokumentet. Många menar att det helt missar målet.

Demokraterna i representanthusets underrättelseutskott beskriver i ett brev uppgifterna som ”vilseledande anklagelser mot justitiedepartementet och FBI i ett skamlöst försök att svärta ned de här institutionerna, underminera den särskilde åklagarens pågående utredning och kongressens utredningar”.

Comey: ”Till vilken nytta?”

James Comey, FBI-chefen som Trump sparkade i fjol, rasar.

”Var det allt? En ohederlig och missvisande promemoria splittrar representanthusets underrättelseutskott, förstör tilliten till underrättelsetjänsterna ...”, skriver han på Twitter.

Comey påpekar att tidigare hemligstämplade uppgifter nu röjts.

”Till vilken nytta? Justitiedepartementet och FBI måste fortsätta sitt jobb.”

Erkände sig skyldig

Dokumentet har en för Trump besvärande omständighet. Tidigare har Republikanerna hävdat att FBI:s Rysslandsutredning var en följd av den Clinton-kopplade Steele-akten. Men i promemorian framgår det att utredningen i själva verket inleddes i slutet av juli 2016 efter underrättelser om George Papadopoulos, rådgivare för utrikesfrågor i Trumps valkampanj.

I oktober förra året erkände Papadopoulos i en förlikning att han ljugit för FBI om sina ryska kontakter.

”Den viktigaste faktauppgiften som avslöjas i detta annars tvivelaktiga pm är att FBI:s utredning påbörjades i juli 2016 med din rådgivare, Papadopoulos, som i hemlighet diskuterade stulna Clinton-mejl med ryssarna”, skriver Adam Schiff, demokrat i underrättelseutskottet, på Twitter som ett svar på president Trumps jubel.

Promemorian kan läsas i sin helhet här.

ARTIKELN HANDLAR OM