Här är de bästa semlorna i stan

NYHETER

Aftonbladet lät riktiga detektiver hitta vinnarna

Foto: SEMMELSPANARE Lös eller hårdvispad grädde? Runt eller kantigt lock? Fluffig eller kompakt bulle? Kriminalinspektörerna Ann-Britt Carlsson och Kenth Svensson måste ta hänsyn till många faktorer när de granskar semlorna i Stockholm.

Årets semlor är här.

Aftonbladet har spanat in dem – tillsammans med riktiga spanare från polisen.

Nu är det fritt fram att äta semlor.

Säsongen har äntligen börjat och varar fram till fettisdagen i mars, allra minst.

Men ska bullen vara fluffig eller kompakt?

Grädden lös eller hård? Locket runt eller kantigt?

Och framför allt: ska semlan ätas med varm mjölk eller inte?

Vi tar hjälp av polisen

Det är många faktorer att ta hänsyn till och Aftonbladet har därför tagit hjälp av riktiga detektiver för att undersöka några av årets semlor i Stockholm (mästerdetektiven och semmelkännaren Ture Sventon hade tyvärr förätit sig på ”temlor” och kunde inte komma).

Det kunde kriminalinspektörerna Ann-Britt Carlsson och Kenth Svensson på polisens spaningsrotel i Stockholm. Båda vet precis hur en perfekt semla ska vara.

Med riktigt het mjölk

– Den ska ha rikligt med grädde, säger Ann-Britt Carlsson som själv brukar blanda grädden med inkråmet i sina hembakta bullar.

Kenth Svensson äter helst sin med riktigt

skållande het mjölk efter en lång vinterpromenad.

– Kardemummasmaken ska kännas, säger han.

Själv äter undertecknad minst en om dagen.

Det här visste du inte om semlan

Ordet semla kommer från latinets simila, som betyder finaste vetemjöl. Det var först vid förra sekelskiftet som den moderna semlan föddes, den med vispgrädde under locket. Tidigare åt man mandelfyllda bullar med mjölk, socker och kanel.

Enligt Svenska Bageriförbundet äter vi i genomsnitt fyra, fem semlor per säsong. Men var försiktig när du beställer semlor i Finland. Då får du vanliga frukostfrallor.

Eva Barkeman