Ett fartmonster för hela familjen

NYHETER

Dags för årets båtmässa - då är sommaren nära

1 av 4 | Foto: 100 km/tim Sven Jansson spanar in racerbåten som tar fyra passagerare och kan komma upp i 55 knop vilket motsvarar drygt 100 km/tim.

I morgon börjar sommaren.

Båtmässan i Stockholm öppnar då.

En del är nytt, något är stort, annat är smått, mycket är snyggt.

Och så finns det sånt som är gammalt och det som är fult.

Det nya är en svenskritad och svenskbyggd trimaran, Season 96. Det är en familjebåt, sovplatser för minst fyra personer, ståhöjd i pentryt, som i rätta vindar kan segla upp mot 20 knop.

Kan fällas ihop

Den är 9,6 meter lång, bredden med pontonerna utfällda är 7,7 meter men det nya är, att dessa kan fällas in. Då blir båten bara 3,4 meter bred. Tillverkningen ska ske i Västervik och kommer att kosta, fullt utrustad, omkring 1,6 miljoner.

Det är ändå mycket billigt jämfört med mässans värsting, Fairline Squadron 58 för minst 12 miljoner kronor.

Det är den största båt som någonsin visats på Allt för sjön. Båten har allt inklusive tvättstuga, grill på övre däck och eldriven landgång. Det kostar 21 500 kr att tanka fullt, 2 500 liter, och då kan man köra cirka 50 landmil - om man håller igen litet.

Skiva som segel

Det är den 68:e vårbåtmässan och där finns över 1 000 olika flytetyg. Den märkligaste av dessa är Alexander Sahlins konstruktion: en enmans segelbåt med vindskiva i stället för segel.

I sommar ska han försöka att segla den i 50 knop.

Då slår han världsrekord.

Per-Iwar Sohlström