Här är bonddotterns gripande mejl till kommunen

avMiriam Bratt

Sommarens ihållande torka har lett till stora problem för landets lantbrukare.

Det fick bonddottern Elin Strandberg, 16, att skriva ett rörande mejl till Arvika kommun.

– Vi har massa djur. En blir ju orolig, säger Elin till Aftonbladet.

Elin Strandberg, 16, är dotter till mjölkbonden Andreas Strandberg från Gunnarskog. När hon förstod på sin pappa hur illa ställt det är med sommarens torka bestämde hon sig för att det var dags att göra något.

Därför satte hon sig ned tidigare i veckan och skrev ett mejl till Arvika kommun, skriver NWT.

”Jag är 16 år och är fruktansvärt orolig för att min far ska förlora sitt jobb på grund av denna torka som troligtvis bara är i år. Jag skulle gärna gå in i diskussion om varför ni bör köpa in svenskt kött till skolor och andra ställen”, skrev hon bland annat i mejlet.

1 av 4 | Foto: Skärmdump

Elins familj har än så länge inte behövt skicka några djur till nödslakt, men hittar de inte foder till alla djur kommer de vara tvungna att göra det.

– Det finns ingen mat till korna. Och jag vet ju att det är många företag som köper utländskt. Då tänkte jag att kommunen borde ju kunna hjälpa till, säger Elin till Aftonbladet.

”Det är riktigt sorgligt”

I mejlet skrev hon:

”Det kommer inte finnas någon mat till djuren i vinter och det innebär att vi behöver slakta våra kor. Det är riktigt sorgligt faktiskt. Om det är någonting som jag verkligen tycker att kommunen kan göra så är det att ni faktiskt köper in SVENSKT kött till dagis, skolor, ålderdomshem, till dem ställena ni köper mat åt.”

Foto: Rebecka Andersen

Och efter någon dag fick hon svar från Andreas Sjöblom är enhetschef på måltidsservice i Arvika kommun.

Svar från kommunen

Han berättar att de i kommunens förskolor och grundskolor serverar ungefär 70 procent svenskt kött och att nötköttet är 100 procent svenskt. Och Andreas är positiv till Elins budskap i mejlet:

– Jag tycker att det är helt rätt, det klart att det ska köpas så mycket svenskt som möjligt. Sedan tror jag att kommuner i allmänhet är ganska bra på det. Det behöver nog komma ut även till privata konsumenter, tror jag.

Kommer lantbrukarnas situation just nu påverka vilka livsmedel ni köper in inom kommunen?

– Inte just nu, vi har ett långsiktigt arbete. Vi vill ju köpa så bra livsmedel som möjligt såklart.

Men trots att kommunen inte kommer förändra sina inköp just nu uppmuntrar Andreas de som har frågor till kommunen att höra av sig – precis som Elin gjorde.

Och för Elins del vädjar hon till alla om att dra sitt strå till stacken.

– Jag uppmanar alla som har möjlighet att köpa svenskt kött även i vinter. Så mycket som det går, säger Elin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arvika