Tonårspojke döms för våldtäkt mot kvinna

TT

Publicerad 2018-06-18

En 17-åring döms till tio månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt mot en kvinna i Malmö i februari i år. Arkivbild.

En 17-åring döms för våldtäkt mot en kvinna i Malmö.

Fallet är en av flera misstänkta gruppvåldtäkter i staden, men det enda ärendet som hittills har nått till åtal och fällande dom.

Den nu 17-årige pojken döms till tio månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt mot en kvinna i en föreningslokal i stadsdelen Lindängen i början av februari i år. Polis och åklagare är övertygade om att fler var inblandade i gruppvåldtäkten, men brott har inte gått att styrka för de andra misstänkta.

Fem misstänkta gruppvåldtäkter

Enligt domen från Malmö tingsrätt är det utrett att fler personer var i lokalen vid tillfället, men det finns inte tillräckligt med bevis för att fler personer "aktivt deltog i våldtäkten".

Fallet i Lindängen är en av fem misstänkta gruppvåldtäkter som polisanmäldes i Malmö under perioden november 2017–februari 2018. Endast en av utredningarna är aktiv och det gäller fallet där en kvinna misstänks för att ha blivit utsatt för en grov våldtäkt av flera gärningsmän i närheten av en busshållsplats vid Södervärn den 15 november i fjol.

Två andra utredningar har lagts ner. Dels rör det misstanken om en grov våldtäkt mot en 17-årig flicka i stadsdelen Sofielund i mitten av december och dels den misstänkta grova våldtäkten mot en minderårig vid ett grönområde i Segevång.

– I båda fallen gick det inte få fram vem som skulle vara misstänkt och för vad, säger åklagaren Lena Körner till TT.

Falskt larm

I ett tredje ärende – i slutet av december 2017 – medgav den anmälande kvinnan att hon ljög om en påstådd grov våldtäkt. Utredningen lades ner och kvinnan är delgiven misstanke om falskt larm.

Även i maj anmäldes två överfallsvåldtäkter i Malmö. Där uppgav åklagaren i början av juni att man misstänker att en och samma person ligger bakom våldtäkterna.

– Vi tror att det är en och samma gärningsman. Vår arbetshypotes utgår från brottets karaktär och andra orsaker, sade åklagare Ola Lavie till Sydsvenskan.

Ingen misstänkt är i nuläget frihetsberövad för de två överfallsvåldtäkterna, uppger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.

Följ ämnen i artikeln