Melania Trump

Trumps utspel inför mötet: Relationen med Ryssland har aldrig varit sämre

Av: 

Johanna Rapp

NYHETER

Relationen mellan Ryssland och USA har aldrig varit värre än den är i dag, menar Donald Trump.

Och han har en förklaring till varför: USA:s dumhet.

Vid klockan 13 lokal tid välkomnas Vladimir Putin och Donald Trump till Presidentens slott i Helsingfors. I gotiska salen kommer sedan de två världsledarna att få sitta ner och prata. På förhand har det rapporterats om att de kommer att diskutera kriget i Syrien, USA:s sanktioner mot Ryssland, militärövningar i Östersjön samt misstankarna om Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

Inför mötet – som blir det första på tu man hand för Trump och Putin – har den amerikanska presidenten sin vana troget kommenterat det hela på Twitter.

Han har meddelat hur mycket han ser fram emot att träffa sin ryske kollega, som han tidigare beskrivit som ”smart och begåvad”. Nu, bara timmar innan mötet, skriver han att relationerna mellan deras två länder aldrig har varit värre än den är idag:

– Vår relation med Ryssland har ALDRIG varit värre tack vare många år av amerikansk klantighet och dumhet och nu, den riggade häxjakten, skriver Donald Trump på Twitter.

Ger Obama skulden

Han ger också tidigare president Barack Obama skulden för Rysslands misstänkta inblandning i valet – och menar att hans föregångare var säker på att Hillary Clinton skulle vinna och att han därför inte trodde att det kunde hända, enligt Donald Trump:

– President Obama trodde att Crooked Hillary skulle vinna valet, så när han informerades av FBI och den ryska inblandningen sa han att det inte kunde hända, att det inte var en stor sak och gjorde ingenting åt det. När jag vann blev det en stor sak, skriver han på Twitter.

Vänd mot Melania

Strax innan klockan 08.50 på måndagsmorgonen kom Donald Trump, Finlands president Sauli Niinistö, Melania Trump och Finlands första dam Jenni Haukio ut från Talludden där de haft möten under morgonen. Trump och Niinistö stod för sig själva och pratade och Melania Trump hade ryggen lätt vänd mot maken samtidigt som hon pratade med poeten och presidentfrun Jenni Haukio.

– Finland är ett underbart land, säger Donald Trump som även hyllar den finska gästfriheten.

Inför mötet meddelade Sauli Niinistö att han hoppades att få prata om det spända läget kring Östersjön och även klimatpåverkan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Putin har redan vunnit

ÄMNEN I ARTIKELN

Melania Trump

Donald Trump

Östersjön

Ryssland

Vladimir Putin