49 sophämtare får böta efter sommarens strejk

Foto: Felipe Morales
Sommaren 2017 gick Stockholms sopåkare ut i vild strejk.
NYHETER

De strejkande sophämtarna förlorade i Arbetsdomstolen.

Nu döms 49 renhållningsarbetare att böta mellan 2 500-3 500 kronor vardera.

– Rent spontant är vi ju lite besvikna, säger Joakim Guttman, central ombudsman för Svenska transportarbetareförbundet till TT.

Sommaren 2017 gick Stockholms sopåkare ut i vild strejk.

Sopstrejken var vida uppmärksammad – det har rapporterats om råttinvasioner, sophämtare som åtalats för att utpressa krögare och ett infekterat krig om nycklar.

”Vi är besvikna”

Arbetsdomstolen har redan fastslagit att strejken var olovlig.

På onsdagen kom domen som slår fast att 49 renhållningsarbetare döms att betala 2 500 till 3 500 kronor vardera, i böter till arbetsgivarparten Reno Nord.

– Rent spontant är vi ju lite besvikna. Rent krasst förlorade vi ju även om det finns vissa bitar i domen som man kan se positivt på, säger Joakim Guttman, central ombudsman för Svenska transportarbetareförbundet till TT.

Arbetsgivaren Reno Nord hade yrkat på 5 000 kronor i böter.

– Vi har nära på fått skadeståndskostnaderna att halveras och ingen behöver i alla fall betala 5 000 kronor, säger Joakim Guttman.

”Många invånare drabbades”

I domen skriver Arbetsdomstolen att stridsåtgärden innehåller flera försvårande omständigheter liksom fått stor påverkan.

"Stridsåtgärden har riktat sig mot en verksamhet som är känslig för störningar och som fyller en viktig samhällsfunktion. Många av Stockholms invånare drabbades genom utebliven sophämtning", skriver man i domen.

Nu fastslås att förutom att arbetstagarna ska betala skadestånd så får Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna även stå för rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor.

Tre rubriker - 7 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM