Nordkoreas utrikesminister är i Sverige på besök

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho är i Sverige.

Han välkomnades under torsdagskvällen av utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet.

Man ska bland annat diskutera Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, enligt ett pressmeddelande från Regeringen.

Några minuter försenad, strax efter klockan 18.15, landade Air China–flighten CA 911 på Arlanda flygplats. Med på planet satt Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho med sitt entourage på fyra personer.

I den kyliga Stockholmskvällen blev de hämtade av tre mörka bilar med tonade rutor, en diplomatskyltad BMW, en större skåpbil och en Säpobil. Kvintetten åkte söderut och gjorde ett kortare stopp på Nordkoreas ambassad på Lidingö.

1 av 12 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho lämnar sin ambassad på fredagsmorgonen.

Ingen kommentar

Därefter fortsatte färden in mot centrala Stockholm och Gustav Adolfs torg. Inför ett stort pressuppbåd med huttrande journalister från bland annat Japan, Sydkorea, Frankrike och Storbritannien parkerade kortegen utanför utrikesdepartementet vid 20.30-tiden.

Utrikesminister Ri Yong-ho lämnade ingen kommentar utan gick, tillsammans med sina fyra kompanjoner, in på UD i rask takt .

Mötet mellan utrikesministrarna är inget officiellt möte och det har spekulerats friskt om exakt vilka frågor man kommer att diskutera. Margot Wallström och hennes pressekreterare har inte kommenterat något om mötet.

Skyddsmaktsuppdrag

Men Regeringen har sedan tidigare släppt ett pressmeddelande. I det framgår att överläggningarna mellan Ri Yong-ho och Wallström kommer att fokusera på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatiska representationer i Pyongyang.

Regeringen skriver också i sitt pressmeddelande att Sverige helt står bakom de beslut som FN:s säkerhetsråd tagit kring behovet av intensivare diplomatiska ansträngningar för att lösa det spända säkerhetsläget. Den nordkoreanska utrikesministerns besök i Sverige syftar till att försöka förbättra relationerna.

Nordkoreanerna ska även träffa statsminister Stefan Löfven samt bland annat kabinettssekreterare Annika Söder och riksdagsledamoten Kent Härstedt.

Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA skriver att Ri och Wallström ska ”diskutera bilaterala relationer och frågor av gemensamt intresse”.

Man ska, enligt SVT Nyheter, också diskutera hur Nordkorea tänker sig en nedrustning av sina kärnvapen. Företrädare för fredsforskningsinstitutet Sipri ska vara med i de samtalen, uppger tv-kanalen utan att ange någon källa.

Toppmöte i maj?

Om en dryg månad ska USA:s president Donald Trumps möta Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Det har spekulerats mycket kring detaljer rörande mötet, bland annat var det kommer att äga rum.

Sverige har lyfts fram som möjlig värd när, och om, de båda ledarna träffas i maj. Även Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea har diskuterats som mötesplatser. Ett eventuellt svenskt värdskap för toppmötet är sannolikt något som Wallström och Ri Yong-ho kommer att diskutera de närmsta dagarna.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att Sverige är redo att hjälpa till i de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Nordkorea, ett budskap som han nyligen framförde direkt till Donald Trump under sitt besök i Vita huset. Han underströk även detta på deras gemensamma presskonferens i Washington.

På presskonferensen tackade Trump statsminister Löfven för Sveriges roll i frisläppandet av den amerikanske studenten Otto Warmbier. En 21-åring som greps 2016 under en resa i Pyongyang för att ha stulit propagandamaterial.

Åkte tillbaka till ambassaden

Ytterligare tre amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. Deras öde kommer sannolikt att diskuteras under det planerade toppmötet mellan Kim och Trump.

Det är ingen omöjlighet att utrikesministrarna Wallström och Ri också lyfter frågan om fångarna de närmsta dagarna i Stockholm.

Vid 22.30-tiden under torsdagskvällen lämnade Ri Yong-ho utrikesdepartementet och åkte tillbaka till Nordkoreas ambassad på Lidingö.

Sex fascinerande fakta om Nordkoreas diktatorer 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM