Zuckerberg öppen för att vittna inför kongressen

avHans Österman

Facebooks grundare Mark Zuckerberg är öppen för att bli förhörd i kongressen om skandalen kring Cambridge Analytica.

Det säger han i en intervju med CNN.

– Det korta svaret är att jag gärna gör det, om det är det rätta.

Mark Zuckerberg har varit pressad efter avslöjandet att det brittiska företaget Cambridge Analytica fått tillgång till personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och bland annat använt uppgifterna i Donald Trumps presidentvalskampanj.

Tidigare under onsdagskvällen bröt han tystnaden i ett långt inlägg på sin personliga Facebook-sida. Han medgav misstag och erkände att det brustna förtroendet mellan Facebook och användarna måste återskapas.

Drygt fem timmar senare, klockan 02 i natt svensk tid, gav Zuckerberg en sällsynt tv-intervju till CNN.

Zuckerberg: ”Om det är jag, då gör jag det gärna”

Programledaren Laurie Segall frågade om han är redo att bli förhörd i USA:s kongress – ett krav som upprepats de senaste dagarna. Och Zuckerberg lämnade en öppning.

– Det korta svaret är att jag gärna gör det, om det är det rätta.

– Facebook vittnar i kongressen regelbundet. De gör ett mycket viktigt jobb och vi vill att de ska ha all information de behöver. Vi försöker skicka den person på Facebook som har bäst kunskap. Om det är jag, då gör jag det gärna.

Folk vill höra det från dig, säger programledaren.

– Det är därför jag ställer upp i den här intervjun. Lika obekväm som jag är i tv-intervjuer så bör jag framträda offentligt och få tuffa frågor av journalister.

– Men kongressförhör är inget mediatillfälle. Vi vill bara vara säkra på att vi skickar den person som är bäst informerad.

Mark Zuckerberg har aldrig tidigare vittnat i kongressen. Hans långa meddelande på den egen Facebook-sidan under kvällen räcker inte, enligt flera amerikanska politiker.

– De åtgärder som Facebook har lagt ut för att skydda sina användare är en start men Zuckerberg behöver fortfarande komma och bli förhörd, twittrade den demokratiska senatorn Amy Klobuchar från Minnesota.

Zuckerberg lämnar öppning för lagar

Hon uppmanar nu Facebook att stötta nya lagar kring att avslöja avsändare bakom reklam online. I intervjun med CNN tycks han vara positiv till idén.

– Jag är inte säker på att vi inte ska regleras. Det finns saker som transparenslagar som jag skulle älska att se.

I intervjun upprepade han delar av budskapet från sin tidigare Facebook-uppdatering.

– Förtroendet har brustit stort. Jag är verkligen ledsen att det här hände.

Han sa att han är ångrar att Facebook inte gjorde mer när de fick veta att Cambridge Analytica kommit över personliga uppgifter från miljontals användare.

Enligt Zuckerberg fick Facebook ett skriftligt intyg från företaget på att datan skulle raderas, något som inte skedde och som avslöjades av flera internationella medier förra veckan.

– Jag vet inte hur du resonerar, men jag är van vid att folk står vid sitt ord när de ger ett juridiskt löfte.

Nu medger han att det var fel att lita på utfästelsen.

– Det var helt klart ett misstag med facit i hand. Vi måste säkerställa att vi aldrig gör om det. Därför ska vi nu utreda varje app som har tillgång till mycket data från den här tiden. Vi ska inte bara lita på deras ord.

”Vi vet vilka appar vi ska utreda”

Enligt Zuckerberg gjorde Facebook en ändring redan 2014 som innebar att appar slutade få tillgång till personliga uppgifter från alla vänner till den som laddade ner appen.

Nu ska de gå tillbaka till tiden före det.

– Vi vet vilka appar vi ska utreda. Det är svårt att veta vad vi kommer hitta, men vi kommer att undersöka tusentals appar. Det är viktigt. I efterhand borde vi ha gjort det med Cambridge Anayltica och inte lita på dem.

Mark Zuckerberg säger också i intervjun att han är säker på att det finns aktörer som försöker påverka höstens mellanårsval i USA. Men är självsäker när han för frågan om Facebook klarar av att hantera det.

– Det här är inte raketvetenskap. Det krävs mycket hårt jobb för att göra det svårare för länder som Ryssland att blanda sig i val. Men vi kan gå i första ledet.