Nyheter

Centern vill göra upp igen om kärnkraften

NYHETER

Vänder sig till sina borgerliga kollegor

Centern vill ta en diskussion med övriga borgerliga partier om kärnkraften.

Näringsminister Leif Pagrotsky är förvånad över utspelet.

I måndags kom beskedet att socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet kommit överens om att Barsebäck 2 ska stängas nästa år.

Efter stängningen av den reaktorn är nästa steg att pröva avvecklingen av återstående reaktorer. Tanken är att de tre partierna ska samlas efter några år och diskutera en sådan prövning.

Måndagens besked kom efter att regeringens förhandlingar med industrin om en frivillig stängning brutit samman.

Vidare diskussion

Från övriga borgerliga partier var kritiken hård mot uppgörelsen.

Nu kommer centern att vända sig till sina borgerliga kamrater och ta upp en vidare diskussion om kärnkraftsfrågan, skriver Svenska Dagbladet. Men det ska inte ses som ett försök att komma ur uppgörelsen med regeringen och vänsterpartiet.

– Det är ett nederlag att man måste tillgripa lagstiftningen. Samtidigt måste vi fullfölja beslutet om att stänga Barsebäck. Men långsiktigt vill vi något annat, säger Jöran Hägglund, centerns partisekreterare, till tidningen.

Han säger att det önskvärda är att nå en förhandlingslösning tillsammans med industrin kring kärnkraften i framtiden. Då finns det ett värde i att många partier står bakom.

Långsiktiga spelregler

Centern eftersträvar en lösning som gör att avvecklingen av övriga reaktorer inte beslutas av riksdagen.

– Det är en konstig signal att just på energiområdet skulle vi behöva ha ett mer planekonomiskt tänkande utan det ska vara långsiktiga spelregler och tydliga ramar för omställningen. Sedan får industrin och marknaden ta ett mycket större ansvar, det tror jag är modellen, säger Jöran Hägglund till TT.

Centerns utspel kom överraskande för näringsminister Leif Pagrotsky.

– Det har bara gått några dagar efter vår uppgörelse. Jag utgår ifrån att den överenskommelse vi har sedan 1997 och som vi har vårdat noggrant består, säger han till TT.

Pagrotsky säger att överenskommelsen innebär att de partierna som nu utformar energipolitiken tillsammans ska vara överens om ändringar som sker.

– Själva syftet med att göra upp över blockgränsen i en så viktig politisk fråga är att skapa långsiktighet och stabilitet.

Välkomnar diskussion

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson välkomnar däremot att centern vill ha en diskussion inom den borgerliga alliansen.

Men det är också till folkpartiet som centern har det största avståndet när det gäller kärnkraftsfrågan.

– Att det skulle vara en utgångspunkt att Barsebäcksstängningen är ett fullbordat faktum kan inte vara en utgångspunkt för en borgerlig energipolitik. Tvärtom måste det vara att vi ska ha en energiproduktion som klarar både miljö- och ekonomiska restriktioner, säger Johan Jakobsson.

Redan i våras presenterade folkpartiet ett program där partiet ville bygga ut kärnkraften. I programmet ingick att stoppa avvecklingen av Barsebäck 2 och en satsning på att återstarta Barsebäck 1.

Fredrik Gunér/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter