”Jag har aldrig varit i al-Qaida-läger”

NYHETER

Kubasvensken talar ut på presskonferens

Efter två och ett halvt år i fängelsecell framträdde i dag Mehdi Ghezali, 25, offentligt för första gången.

Platsen var Stortorget i hemstaden Örebro och ett myller av journalister och nyfikna hade samlats för att bevittna händelsen.

– De utövade både fysisk och psykisk tortyr mot mig, säger han.

Det var en nedtonad och samlad 25-åring som mötte pressens kamerablixtrar i arbetarkommunens konferenslokal i Örebro på fredagseftermiddagen.

Den senaste veckan har Ghezali befunnit sig på hemlig ort i Sverige där han har varit skyddad från allt vad offentlighet heter.

Men i dag trädde han fram i offentligheten för första gången.

Med sig hade han sin advokat Peter Althin och sin far som stöd.

"Tycker inte synd om mig själv"

Efter att Guantanamogruppens ordförande Gösta Hultén hade hållit ett kort inledningsframförande började Mehdi tala:

– Det är inte så att jag tycker synd om mig själv, men jag vill berätta för er vad som har hänt med mig och mina medfångar. Sen är det upp till er om ni vill göra något åt det, eller bara vända ryggen till, började han.

Mehdi fortsatte och berätta om hur han hade blivit behandlad i fängelset.

– De utövade både fysisk och psykisk tortyr mot mig. Jag fick vara i förhörsrummet i tolv, tretton timmar i sträck. De satte på luftkonditionering så det blev 12-13 grader kallt. På en skylt stod det 56 grader fahrenheit (13 grader plus, reds anm).

– När jag blev sjuk, fick magproblem fick jag ingen läkarhjälp. Det var många som inte fick hjälp när de behövde det.

Han berättade också hur fångarna berövats möjligheten till sömn och kedjats fast i smärtsamma ställningar under långa perioder.

Förnekar koppling till al-Qaida

När frågorna från journalisterna efter en stund började hagla över honom ville många veta varför han hade rest till Pakistan.

– Jag ville lära mig mer om Islam, svarade han.

Men någon koppling till al-Qaida säger han sig inte ha:

– Om de ligger bakom 11 september är jag emot dem. Jag vet faktiskt inte så mycket om al-Qaida. Jag känner inte bin Ladin som person och jag kan inte döma honom. Men jag tror inte på vad amerikanerna säger heller.

"Greps inte på al-Qaida-läger"

Mehdi Ghezali berättade kortfattat, något osammanhängande, hur han hamnade i fångenskap i Guantanamobasen. Han befann sig i Afghanistan den 11 september 2001.

Han bodde hos en vanlig familj i Jalalabad och hade aldrig någon kontakt med al-Qaida.

– Jag levde enkelt, fick se hur afghanerna levde och lekte med barnen.

Efter fem månader i Afghanistan inleddes bombningarna av staden och han begav sig därför till Pakistan där han greps och fördes tillbaka till Afghanistan.

– Men det som amerikanerna säger stämmer inte. Vi blev inte gripna på något al-Qaida-läger av amerikaner. När vi kom till en by i Pakistan blev vi överlämnade till den amerikanska militären.

Vill begära skadestånd

När frågan om skadestånd kom upp svarade Ghezali att han inte hade haft tid att tänka igenom det så noga, men att hoppades att regeringen skulle göra sitt bästa för att driva denna fråga.

Den närmaste framtiden hoppas han få tillbringa med sin familj i Örebro. På frågan om han trodde att det skulle bli svårt att leva ett normalt liv svarade han:

– Jag tror inte det, jag tror att folk kommer att förstå när de hör min berättelse, säger han.

Althins kritik hård

Mehdi Ghezalis advokat Peter Althin har kallat både den svenska och amerikanska regeringens och UD:s handlande för en av den moderna tidens största rättsskandaler.

– Svenska myndigheter har utövat psykisk terror mot honom, sa Althin till Aftonbladet i går.

Men efter frigivningen har ett antal grova hot strömmat mot Ghezali via Guantanamogruppens mailbox. Avsändarna har reagerat kraftigt på att 25-åringen flögs hem med regeringsplanet.

"Ingen hotbild"

Men polisen i Örebro vidtog inga speciella säkerhetsåtgärder inför framträdandet.

– Vi bedömer det inte som att det finns någon hotbild mot honom, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson.

När journalisterna kom in i lokalen blev dock samtliga legitimerade och en halvtimme innan Mehdi kom in i salen utrymdes lokalen.

Tidigare artiklar

Anna-Maria Carnhede