FN kräver att Israel river barriären

NYHETER

New York

Riv säkerhetsbarriären på Västbanken.

Det är FN:s generalförsamlings uppmaning till Israel efter nattens omröstning.

En överväldigande majoritet röstade för resolutionen.

Foto: Muren skär rakt igenom staden Abu Dis, strax utanför Jerusalem.

Resolutionen kunde efter många timmars diplomatiska förhandlingar röstas igenom natten till onsdagen, svensk tid. De 25 EU-länderna gav till slut resolutionen sitt stöd och den antogs med röstsiffrorna 150-6, med tio nedlagda röster. Arabländerna hade då gått med på en rad förändringar av ursprungstexten för att säkra EU:s stöd. USA, Israel och några mindre länder röstade nej. Inga länder har vetorätt i den 191 nationer starka generalförsamlingen. Omröstningen har skjutits upp två gånger.

Kontroversiell barrirär

Generalförsamlingen uppmanar Israel att följa utslaget i Internationella domstolen i Haag, ICJ, den 9 juli. ICJ har tidigare förklarat barriären olaglig och att den ska rivas. Palestinierna menar att bygget bryter mot internationell rätt då den skär sönder det ockuperade området och försvårar förflyttningar och arbete för palestinierna. Israelerna å sin sida kallade ICJ:s beslut för en ”mörk dag” för domstolen. De hävdar att barriären är berättigad som ett hinder för självmordsbombare.

Dagens resolution är inte bindande.

"Resolutionen obalanserad"

USA:s biträdande FN-ambassadör James Cunningham hävdade i debatten att resolutionen var obalanserad och ytterligare kan försvåra fredsprocessen i Mellanöstern.

Israel fördömde omröstningen. "Tack gode gud att Israels och det judiska folkets öde inte avgörs i den här salen", sade Israels FN-ambassadör Dan Gillerman efteråt, skriver TT-Reuters.

Resolutionen har lagts fram av de arabiska staterna efter ICJ:s beslut. Israel uppmanas att följa domstolens beslut och riva muren samt betala ut skadestånd till dem som har drabbats av bygget.

Ska slutföra barriären

Generalförsamlingen har ingen makt att tvinga länder att följa dess rekommendationer, men frågan kan gå vidare till säkerhetsrådet som kan införa ekonomiska sanktioner.

USA, som ofta använder sitt veto i säkerhetsrådet mot anti-israeliska resolutioner, har tidigare uttalat sig kritiskt om ICJ-domslutet.

Israel ha tidigare sagt att man kommer att rätta sig efter ett beslut i Israels högsta domstol som säger att barriären ska byggas om kring Jerusalem, men att man kommer att slutföra den 640 kilometer långa barriären i slutet av nästa år.

Tove Wennergren, TT-Reuters