Antalet saknade svenskar kraftigt nedskrivet

Foto: På måndagen meddelade statsminister Göran Persson att 827 svenskar har bekräftats saknade. Under presskonferensen på Rosenbad deltog även kabinettssekreterare Hans Dahlgren, till vänster och statssekreterare Lars Danielsson.
NYHETER

Regeringen vill använda PKU-registret för att kunna identifiera stoftet efter de svenska barnen.

Redan i morgon tar de första familjerna emot stoftet efter nära anhöriga som omkommit i Thailand.

Fortfarande är ödet okänt för över två tusen svenskar.

UD har nu avslutat den första kontrollen av listan över saknade.

Fortfarande är ödet okänt för över två tusen svenskar.

- Det är tungt att behöva konstatera att vi en vecka efter katastrofen ännu saknar oerhört många svenskar och att vi måste befara att väldigt många omkommit, säger Göran Persson.

- Här hemma har vi bara sett början av den våg av långvarig sorg som nu kommer.

Enligt Göran Persson kommer regeringen inte att offentliggöra listan över saknade. Listan kommer däremot att överlämnas till rikspolisstyrelsen. Skälet är risken att saknade drabbas av inbrott.

- Om rikspolisstyrelsen vill offentliggöra detta material får rikspolisstyrelsen avgöra. Men då får man också ta ansvar för dessa personers egendom, säger Persson.

Det svåra arbetet att identifiera omkomna barn, som saknar tandkort, ska underlättas med hjälp av DNA från blodprov i det så kallade PKU-registret, som innehåller blodprov från i princip alla svenska barn födda efter 1975..

- Det kräver ett riksdagsbeslut. Vi kommer att gå till riksdagen så snabbt som möjligt och förväntar oss ett snabbt beslut av riksdagen, säger Persson.

Fotnot: Blodprovet för PKU-registret tas några dagar efter födelsen. Registret skapades för att man så snart som möjligt kunna upptäcka vissa allvarliga medfödda sjukdomar, så att dessa skulle kunna behandlas innan svåra hjärnskador inträffade. Föräldrarnas medgivande krävs. PKU-registret blev rikskänt efter avslöjandet att polisen fått ut ett DNA-prov som kunde peka ut Anna Lindhs mördare.

Mer om Asienkatastrofen

Caroline Olsson