"Hon sa att hon hade botat alla"

NYHETER

Behandlade tusentals - utan att vara läkare

HELSINGBORG

Utan läkarlegitimation har Magdolna Kis, 48, behandlat tusentals patienter.

I går inleddes rättegången mot henne för grovt bedrägeri - ett brott som kan ge sex års fängelse.

-Hon sa att hon hade botat alla sina patienter, berättar Jonas, 36, en av de lurade.

Foto: RISKERAR SEX ÅRS FÄNGELSE Magdolna Kis saknar läkarlegitimation. Trots det behandlade hon tusentals patienter på Ramlösa forskningsinstitut. Nu åtalas hon för grovt bedrägeri.

Patienterna har vänt sig till henne på Ramlösa forskningsinstitut i hopp om att bli botade från sjukdomar som elallergi till cancer. Verksamheten pågår fortfarande - trots åtalet. Jonas led av muskelvärk, kramper och allmän trötthet.

-Jag var desperat och hoppades att det här skulle fungera, berättar han.

"Kallades doktorn"

På kliniken togs han emot av Magdolna Kis, klädd i vit rock.

- Jag tog för givet att hon var läkare. Och sköterskan kallade henne doktorn.

Jonas rekommenderades en blodanalys för cirka 5000 kronor. Han fick veta att den vanliga sjukvården inte hade tillgång till det laboratorium som Ramlösainstitutet använde.

Provsvaren visade att Jonas behövde fem droppbehandlingar för 1 200 kronor styck. Efter dem var han 11000 kronor fattigare och lika sjuk som innan.

Saknar legitimation

Strax efter det avslöjade Helsingborgs Dagblad att Magdolna Kis inte var legitimerad läkare och åklagaren inledde förundersökning om grovt bedrägeri. Under rättegången ska 26 patienter vittna om hur de lurats att betala för verkningslösa behandlingar.

Magdolna Kis förnekar bestämt att hon lurat någon. Hon känner sig förnedrad över att stå inför rätta och har inga planer på att sluta ta emot patienter.

-Det här är min kallelse och jag kan inte svika mina patienter, säger hon.

"Fått tackbrev"

Sedan hon öppnade institutet 1997 har hon tagit emot drygt 5000 patienter, säger hon.

-Många har blivit helt friska och bara en bråkdel har oförändrad hälsa. Ingen har blivit sämre. Jag har fått många tackbrev, till exempel från människor som jag botat från elallergi.

Magdolna Kis säger att hon gått en fyraårig läkarutbildning i Sarajevo. På grund av kriget kunde hon inte göra det femte och avslutande året och därför har hon ingen legitimation.

Ingrid Carlqvist