Hus och hem

Hitta smarta förvaringen för ditt hem

NYHETER

Arkitektens bästa tips lär dig att planera rätt och få mer plats att leva på

Bra förvaring frigör plats. Dålig förvaring bara tar plats.

— Därför är det smart att satsa på fast och enkel förvaring, säger arkitekten Anna Karin Ljungh.

Hemmets två grundfunktioner är att skydda oss mot regn och kyla – och att förvara det vi behöver för att leva.

Ändå finns det alldeles för lite plats för förvaring i moderna hem, tycker Anna Karin Ljungh.

Och med det alldeles för liten plats att leva på.

– För femtio år sedan var det rätt bra. I lägenheterna fanns lagom mycket plats till att förvara de saker man ägde. Nu har familjerna ändrat utseende och vi har nya vanor. Vi äger oerhört mycket fler saker, men vi har inte särskilt mycket fler skåp och lådor.

Börja kasta!

Följden, enligt Anna-Karin Ljungh, blir lätt att vi satsar på den ena lösa förvaringsmöbeln efter den andra. En byrå här, ett hyllplan där, när vi i stället borde planera förvaringen från grunden.

Bäst är att angripa problemet från två håll. Dels gör man sig av med så mycket prylar man kan, dels gör man bra och fungerande plats för de saker man verkligen behöver ha.

– God förvaring är fast förvaring med dörrar att stänga, säger Anna Karin Ljungh. Den ska vara integrerad med bostaden och inte tillhöra det lösa möblemanget som man byter ut när man tröttnar. Den ska vara koncentrerad till platser i hemmet där man inte direkt håller till, som hallen eller en korridor, säger hon och tillägger att det oftast inte ser ut så i våra bostäder när vi flyttar in.

– Som professionell arkitekt och mamma till tre barn har jag hunnit bli rejält arg på de stora byggföretagen som i nybyggena satsar mer på kakelplattor och bänkskivor än på smart förvaring. Det vill jag ändra på, säger Anna Karin Ljungh.

Leta efter svagheter

Många av Anna Karin Ljungs uppdrag som arkitekt går ut på att skapa nya förvaringslösningar åt kunder som kämpar med att få plats, för sig och sina grejer.

– Då letar jag efter svagheter i planlösningen, det är oftast där det passar bäst med förvaring. Det gäller bara att se på hemmet med öppna ögon. Alla hem har nämligen en perfekt plats för förvaring, det gäller bara att hitta den.

Fast förvaring - så tänker du rätt

Lös förvaring - enkla, snabba idéer

Sänggavle med smarta fack, 3 950 kr, Mio
Sänggavle med smarta fack, 3 950 kr, Mio

Charlotta Dahlgren

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård