Cairns hyllar Sverige i underfundigt ”Sommar”

avWolfgang Hansson

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
David Cairns.

Kanske har det hänt någon gång tidigare att en utländsk ambassadör hållit ett Sommarprat.

Men det känns onekligen som ett originellt grepp. Och lite äventyrligt.

Jag hade hoppats att David Cairns vågat ge sitt tillfälliga hemland lite ris och inte bara ros.

Storbritanniens Sverige-ambassadör ger intrycket av att vara en diplomat av den mer okonventionella sorten. Inte så uppfylld av sin egen betydelse.

Men när han ska berätta vad han tycker om Sverige så tar de diplomatiska instinkterna över. Han berättar gärna om magiska segelturer i Stockholms skärgård eller härliga cykelturer på Gotland. Han hyllar den svenska mentaliteten. Ska man tro Cairns Sommar-program är Sverige ett rent paradis.
Men något borde väl efter tre år här ändå irritera honom? Det hade varit intressant att höra vad.

Han gör en intressant observation när han tycker Sverige är mer likt Japan än Storbritannien. Cairns var tidigare bosatt i Japan. Samma konsensuskultur, samma sed att ta av sig skorna när man kommer inomhus trots att länderna på ytan är så olika.

Den stora behållningen är hans lite annorlunda perspektiv på Sverige. Han berättar om ett samarbetsprojekt mellan Storbritannien, Sverige och Nederländerna om att hitta brigadskeppet Wasas försvunna kanoner. 61 stycken.

Han påpekar att Storbritanniens första diplomatiska beskickning i Sverige öppnades 1535, på Gustav Wasas tid. Det ger lite perspektiv på relationerna mellan våra båda länder.

Hans program är lite underfundigt och kräver en del av lyssnaren. Halvslummer i hängmattan är inte att rekommendera.

Här finns onekligen också en hög skvallerfaktor. Inte minst när han berättar om hertigparet William och Kates besök i Stockholm då de bor i ambassadörens residens eller när han beskriver hur han sitter i baksätet på den chaufförsdrivna bilen med Theresa May och briefar den brittiske premiärministern på hennes Stockholmsvisiter.

Cairns står för veckans bredaste urval av musik.

ARTIKELN HANDLAR OM