Efter BB-krisen – höggravida Fadima nära att förlösa sin kusin

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter nedläggningen av BB i Sollefteå – i går var höggravida Fadima Sekersöz, 40, nära att förlösa sin kusin vid en Sibylla-kiosk.

Några minuter senare födde Günay Sagir, 43, sin dotter i en ambulans.

– Det var som en skräckfilm, jag är livrädd inför min egen förlossning, säger Fadima Sekersöz.

Det var i början på 2017 som BB i Sollefteå stängdes. Samtidigt beslutade regionstyrelsen att även lägga ner den akuta kirurgin på sjukhuset. Beslutet har mött skarp kritik, nu senast riktad mot statsminister Stefan Löfven som var på besök i Sollefteå. Sedan 1,5 år tillbaka pågår en protestockupation i sjukhusentrén. Nedläggningen har lett till att kvinnor tvingas åka i över en timme för att komma till närmsta BB, vilket har lett till flera dramatiska förlossningar där blivande mammor tvingats föda i bilen.

Under måndagsförmiddagen satte sig höggravida Fadima Sekersöz i bilen för att köra sin kusin Günay Sagir, 43, till sjukhuset. De bor i Kramfors och närmsta BB är i Sundsvall, över timmes bilfärd från deras hem. Günays värkar kom allt tätare och Fadima insåg att de inte skulle hinna fram till sjukhuset i tid. Hon ringde upp sin barnmorska som via telefon försökte förbereda henne på att förlösa Günay i bilen.

– Hon skrek, blödde och hade väldigt ont. Hennes vatten gick. Hon skrek efter hjälp och halvlåg i baksätet samtidigt som hon försökte hålla tillbaka för att jag skulle kunna köra bilen. Jag ville inte förlösa henne där, jag är ingen barnmorska och skulle aldrig förlåta mig själv om det skulle hända min kusin eller barnet något. Jag bad barnmorskan att skicka en ambulans.

Situationen blev ohållbar och Fadima stannade till utanför en Sibylla-kiosk för att invänta ambulansen.

1 av 4 | Foto: Privat
Günay Sagir födde sin dotter i ambulansen intill E4:an efter en dramatisk bilfärd mot sjukhuset.

– Det var en som skräckfilm. Jag hade fortfarande barnmorskan i luren och hon bad mig titta om jag kunde se huvudet. Günay halvlåg i baksätet, jag drog ner hennes byxor för att titta men hade svårt att se något. Det satt två män på uteserveringen och stirrade på oss. Det var en sådan utsatt situation. Jag hade panik.

”Ångrar att jag är gravid”

Runt en kvart senare kom ambulansen och tog hand om Günay, Fadima körde efter i sin bil. Några minuter senare tvingades ambulansen stanna till vid en parkeringsplats längs E4:an – för att slutföra förlossningen.

Då hade 40 minuter gått från att Fadima och Günay åkte hemifrån.

– Jag kom fram precis efter att barnet var fött, kramade om henne sa att hon varit så duktig. Men hon var helt tom i blicken, hon var i chock, säger Fadima.

Fadima är själv i nionde månaden och beräknas föda närmsta dagarna. Hon och hennes man har nu packat ner extra handdukar, en sax, tvål, handsprit juice, fika – det som kan tänkas behövas om de inte skulle hinna fram till sjukhuset i tid.

– Jag själv fick jättemycket värkar när jag satt i bilen med Günay och jag började kallsvettas. Jag ska ju föda när som helst nu. Jag kände mig så svag och var så rädd. Jag ångrar att jag är gravid och ser henne framför mig och tänker, ska jag också behöva uppleva det här?

Günay och hennes dotter ligger kvar på sjukhuset i Sundsvall och mår under omständigheterna bra.

– Jag trodde att jag och barnet skulle dö, eller att jag skulle förblöda. Alla måste veta att det här faktiskt händer. Ingen ska behöva uppleva det här, säger Günay via sin kusin Fadima.

Tvingades föda i bilen

Aftonbladet har tidigare berättat om flera kvinnor som efter nedläggningen av BB inte hunnit fram till sjukhuset i tid.

Emma, 22, tvingades föda sitt barn i bilen. Hon och hennes sambo var på mot sjukhuset i Örnsköldsvik, tolv mil från deras hem, vilket tar cirka en timme och fyrtio minuter. Till slut var de tvungna att stanna vid vägen. Där födde Emma en liten flicka. Från att paret åkte hemifrån tills den lilla nyfödda dottern var ute, hade det gått drygt en timme.

Emma beskriver händelseförloppet som en mardröm och att hon kände sig panikslagen och väldigt otrygg. Mitt i chocken trodde hon först inte att dottern hade fått luft, vilket hon hade. Ambulansen anlände tre minuter senare.

– Allt gick bra fysiskt men psykiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta 2017? Fan ta er politiker, avslutade Emma ett känslosamt Facebookinlägg.

Började förlossningen vid grusväg

Även Sandra Sjölander, 28, från Sollefteå började föda sin sitt första barn, sonen Oliwer, vid en grusväg vid E4:an på väg till sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Jag slängde av mig trosorna och byxorna och ställde mig på alla fyra.– Jag var rädd. Fruktansvärt rädd, berättar Sandra.

Ambulansen kom efter 17 minuter, och sonen var halvägs ute när när hon till slut rullade in i förlossningssalen. Även Sandra mådde okej fysiskt, men var tagen efter den dramatiska förlossningen. Hon blev också förvånad när hon begärde ut sin journal och såg att det stod att det varit en normal förlossning. 

– När jag läste det blev jag förbannad. Det är sådant som kommer undan i statistiken. Hur många kvinnor och barn har varit med om liknande saker? De rättfärdigar nedläggningar när det här inte syns.

Publicerad: