Klimatilska mot Åkesson: ”Trump hade inte sagt det tydligare”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson sa i sitt sommartal att det är ”värsta sortens populism” att göra politik av sommarens väder och torka.

”Ett helt horribelt uttalande”, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

”Trump hade inte kunnat uttrycka det tydligare” säger Annie Lööf (C).

”Håller jorden på att gå under?” frågade Jimmie Åkesson retoriskt och åhörarna svarade nej.

”Nej jag tror inte det faktiskt”, fortsatte SD-ledaren.

Under sitt sommartal i Sölvesborg på lördagen sa Jimmie Åkesson att det är ”den värsta sortens populism” att göra politik av sommarens värmebölja.

Lövin: ”Horribel anklagelse”

Klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin reagerar kraftigt på Åkessons tal, och kallar detta för en horribel anklagelse.

– Det är tydligt att SD som ett högerpopulistiskt parti också är ett klimatförnekar-parti, precis som liknande rörelser i resten av världen. Det är otroligt farligt och en bra påminnelse om att Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som inte står bakom den svenska klimatlagen och hela tiden förminskar mänsklighetens största utmaning, säger Isabella Lövin.

Vilka andra rörelser tänker du på då?

– Jag tänker på president Donald Trump som nu tar ut USA ur klimatavtalet, och där man uppmanar till nya investeringar i kol och olja, säger Isabella Lövin (MP).

Lövin säger att SD-ledarens klimatutspel är ett hån mot svenska bönder och skogsägare, samt alla andra som drabbats av sommarens extremväder.

– Jimmie Åkesson tror att han säger vad folk vill höra när han säger att människor kan fortsätta precis som vi alltid har gjort och inte behöver ändra någonting i vår livsstil i Sverige, säger Isabella Lövin.

Utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter: ”Den här sommaren har svenska folket på nära håll fått uppleva vilka enorma konsekvenser en uppvärmd planet kan få. Att då förneka klimatförändringar är både verklighetsfrånvänt, okunnigt och oansvarigt.”

Även Centerledaren Annie Lööf reagerar starkt på Jimmie Åkessons tal om klimatet.

”Trump hade inte kunnat uttrycka det tydligare. Temperaturen stiger med mer extremväder som följd. Att blunda för det är hårresande oseriöst” skriver Annie Lööf i ett inlägg på Instagram.

”Fantastiskt väder”

I en intervju med Aftonbladet säger Jimmie Åkesson att han inte lider av klimatångest, men att klimatfrågan och klimatförändringarna ska tas på allvar.

Sommarens väder har varit fantastiskt, sa Jimmie Åkesson i sitt tal, och att det är sånt väder som folk betalar tiotusentals kronor för att resa till på vinterhalvåret.

Krisberedskapen vid sommarens skogsbränder kallade Jimmie Åkesson för katastrofal, men SD-ledaren välkomnade däremot regeringens krisplan för lantbrukarna som drabbades av torkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE