M har lämnat över S-inlägg till OSSE

Av:  TT

Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm har tagit upp falsk information som sprids om partiet med valobservatörer från OSSE. Arkivbild.
Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm har tagit upp falsk information som sprids om partiet med valobservatörer från OSSE. Arkivbild.

Vid ett möte med valobservatörer från OSSE tog Moderaterna upp den falska information som spridits om partiets politik på arabiska i sociala medier.

Dokumentation lämnades över i form av skärmdumpar med översättningar.

Observatörer från ODIHR, organet för valobservation inom Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE), är på plats i Sverige under en veckas tid för att övervaka valprocessen. Under besöket träffar de representanter för samtliga riksdagspartier.

– Jag lyfte särskilt de senaste dagarnas händelser med de här socialdemokratiska sidorna som spridit falsk information om Moderaterna på arabiska, säger M:s vice partisekreterare Anders Edholm till TT efter mötet.

– De tar uppdraget de har på största allvar förstås och tar med sig den dokumentation som jag lämnat över och får ha en diskussion med sitt huvudkontor om hur man kan gå vidare och undersöka detta.

Kräver mer S-respons

Edholm lyfte fram de fyra uppmärksammade fall där lokala socialdemokrater spridit falska påståenden om Moderaternas och Sverigedemokraternas politik i sociala medier på arabiska. Efter det har fyra personer fått lämna sina uppdrag och dragit tillbaka kandidaturer.

– Vi tycker att det som har skett är mycket allvarligt. Frågan vi ställer oss just nu är hur S har tänkt gå till botten med detta. Hur ska de se till att de personer som har nåtts av den här informationen nås av att det är felaktig, falsk information, säger Anders Edholm.

– Det är skada som redan är skedd och vi skulle vilja se en handlingsplan från S.

S: Oacceptabelt

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad framhåller att inläggen i fråga var privata initiativ och att inga inlägg har spridits via partiets officiella kanaler.

"Det är fullständigt oacceptabelt för socialdemokrater att sprida desinformation och lögner på det här sättet. Det rör sig om fyra fritidspolitiker på lokal nivå som delat texter av detta slag på sociala medier. Samtliga fyra har avsagt sig sina uppdrag och kandidaturer", säger hon i ett skriftligt uttalande som skickas till TT.

"Vill inte prata med oss"

På onsdagen skickade Moderaternas Anders Edholm ut ett internmejl där han uppmanade M-medlemmar att hitta och rapportera in fler fall av falsk information om partiet, ett mejl som Expressen tog del av.

– Ett besked som jag fick i dag från Dalarna var att det visat sig att arabisktalande väljare inte ens vill prata med M-valarbetare. Det rapporterar vår distriktsombudsman där in, säger Edholm.

Hur långt ODIHR kommer att ta saken vidare är oklart. Organisationen vill inte kommentera enskilda möten under sitt Sverigebesök och hänvisar till den rapport som kommer att släppas två månader efter valet.

Publisert:

Ämnen i artikeln