300 präster misstänkta för sexuella övergrepp på barn

avMikaela Somnell

NYHETER

I en av de mest omfattande utredningarna om sexövergrepp inom katolska kyrkan någonsin har över 1 000 offer identifierats.

300 präster i Pennsylvania misstänks för att systematiskt ha begått övergrepp och sedan mörkat detta i decennier.

Katolska kyrkan skakas av ännu en pedofilskandal.

För snart 20 år sedan publicerades en enorm granskning av övergrepp inom katolska kyrkan i Boston. Sedan dess har man hoppats på ett slut på övergreppen och att återfå sitt anseende, men nu sköljer en våg av grova anklagelser över kyrkan igen.

På tisdagen offentliggjordes den största utredningen om sexövergrepp sedan dess, ledd av Pennsylvanias åklagarmyndighet.

Utredningen bygger på ett tiotal vittnesmål och en halv miljon interna dokument från kyrkan.

Statsåklagaren Josh Shapiro sa under en presskonferens på tisdagen att 1 000 offer har kunnat identifieras men att det med största sannolikhet finns fler.

Shapiro sa även att utredningen visar på "ett systematiskt mörkande av högt uppsatta tjänstemän i kyrkan i Pennsylvania och vid Vatikanen."

Utredningen är över 1 400 sidor lång och sträcker sig 70 år tillbaka i tiden, vilket betyder att många av fallen som avslöjats i utredningen är för gamla för att åtal ska kunna väckas.

1 av 2 | Foto: Anthony Wahl / TT / NTB Scanpix

De flesta offren barn

De flesta av offren var vid tiden då de utsattes barn och en del var prepubertala.

Enligt rapporten blev en del barn ”manipulerade” av prästerna med alkohol och porr.

Anklagelserna handlar om allt från tafsande till rena våldtäkter.

Ett fall rör en präst som ska ha våldtagit en flicka på ett sjukhus efter att hon fått sina halsmandlar borttagna.

Ett offer berättar i en intervju med Washington Post att det har påverkat hela hans liv och gjort att han själv aldrig velat skaffa egna barn.

Flera av de anklagade har försökt att stoppa utredningen från att publiceras men åklagarmyndigheten har insisterat på att rapporten ska offentliggöras, vilket även statens högsta domstol beslutade förra månaden.

Biskopen i Harrisburg har nu lovat att präster som gjort sig skyldiga till övergrepp och som fortfarande är i tjänst ska nekas tillträde till stiftets byggnader och berövas sina "ärevördiga positioner".

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM