”Vi vill inte smussla undan någonting”

avLisa Röstlund

Hovets presschef tar på sig skulden för kungens tystnad och svänger om

Foto: Lina Boström Einarsson
I förrgår besökte kungen och drottningen Nykvarn. Då bemötte kungen pressens frågor med brysk tystnad. I går var det dags igen.

Hovets informationschef Bertil Ternert tar på sig skulden för kungens tystnad:

– Jag har avrått kungen från att ge sig in i debatten, säger han.

Nu gör Ternert helt om – och lovar att överlämna Aftonbladets frågor till kungen.

Bertil Ternert.

I går deltog Carl XVI Gustaf i Världsnaturfondens jubileum vid Drottningholms slott. Utanför jobbade hovet och Säpo febrilt – för att stoppa frågor till kungen. Aftonbladet blev föremål för både Säkerhetspolisens och hovets intresse där vi stod utanför slottsteatern.

Efter två och en halv timme rusade en Säpovakt iväg, kastade sig i en mörk bil och körde i full fart till en av teaterns sidoutgångar. Vi fick bara en skymt av kungen innan bildörren smällde igen och de försvann.

”Upp till var och en”

Men enligt Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo, är det inte är livvakternas uppgift att dribbla bort reportrar.

– Vårt uppdrag är inte att skydda från frågor från journalister. Det är upp till varje skyddsperson huruvida de vill prata med pressen eller inte, säger hon.

Senare på dagen gjorde informationschefen Bertil Ternert åtminstone en halv pudel och medgav att hans råd till kungen kanske inte har varit de bästa.

– För närvarande har jag sagt nej. Jag är talesman och rådgivare och mina råd har varit att inte ge sig in i debatten i fråga om bilderna. Man kan inte kommentera något man inte har kunskap om. Men jag har tydligen misslyckats när jag inte får gehör för min argumentation.

Glöm bilderna, det viktiga är ju att kungens nära vän har haft kontakt med kriminella.

– Det är absolut en relevant frågeställning. Vi vill inte smussla undan någonting, men medierna vill alltid ha möjlighet att ställa folk till svars och det är rätt. Jag har företrätt kungen och svarat på alla frågor för att tydliggöra att kungen helt tar avstånd från Anders Lettströms agerande.

”Skicka frågorna”

Men kungen kan väl tala för sig själv? Om han nu inte känt till Anders Lettströms kontakter, så kan han väl svara på frågorna?

– Det har varit förfrågningar om att få kungen att vara med i ”Kvällsöppet”! Inget land på jordklotet skulle låta sin statschef vara med i ett sådant debattprogram.

Men vi kan skicka över frågor, kan han svara på dem då?

– Skicka över frågorna, så ska vi titta på dem. Jag ska ge dem till kungen senast på fredag förmiddag.