Extremkylan släpper taget

NYHETER

Till helgen släpper äntligen extremkylan och vi får mildare väder igen. Sportlovsfirarna i fjällen kan se fram emot bara några ynka minusgrader och en del snö.

– Det kommer att bli perfekt sportlovsväder nästa vecka, säger Johan Groth, meteorolog.

Även om februari normalt är årets kallaste månad, så har månaden i år bjudit på lägre temperaturer än vanligt. Natten till tisdagen var det 38 minusgrader i Kvikkjokk.

Men till helgen väntas äntligen den extrema kylan släppa sitt grepp och mildare luft komma in över hela landet.

Mer moln

– Det hänger ju på när det är klart och inte klart. När det är så klart som i natt blir det kallt. Under helgen kommer vi att få mer moln och mildare luft. Nattemperaturerna kommer inte heller att vara lika låga, säger Johan Groth.

Fortsatt minusgrader

Hela landet kommer fortfarande att ha minusgrader, men vi kan fortfarande se fram emot mildare väder. För sportlovsfirarna i södra delarna av fjällvärlden ser nästa vecka ut att bli perfekt med mellan fem och tiominusgrader och en del snö.

Med början på fredag kommer äntligen högtrycket tvingas undan av mildare luft. Temperaturskillnaderna mellan dag och natt kommer att jämnas ut, och vi kan se fram emot betydligt färre minusgrader i hela landet.

Omslaget störst i norr

Det största väderomslaget väntas bli i norra Sverige där temperaturen kommer att stiga till mellan fem och tio minusgrader. I övriga landet kommer det att vara ännu mildare, med temperaturer strax under nollan på många håll.

– Det är ingen våldsamt mild luft som kommer in, så det kommer fortfarande att vara kallt – men inte lika kallt som nu. Temperaturen blir jämnare, med mindre skillnad mellan dag och natt, säger Johan Groth.

Men vi tvingas pälsa på oss i ytterligare ett par dagar innan det vänder. Inte förrän natten mot fredagen börjar kylan släppa sitt grepp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder