Nyheter

Sala stoppar tiggeri

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Första kommunen i landet att införa förbud

 OBS: Den här artikeln publicerades den 2011-04-21

Sala stoppar tiggeri på allmän plats.

Det är första kommunen i Sverige som inför ett sådant förbud.

– Vi hoppas att de kommer bort från Salas stråk, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Olov Rapp(S) till Ekot.

Alla politiska partier i Sala ställer sig bakom beslutet att förbjuda tiggeri. Tanken är att de tiggare som nu syns på stadens gator och torg ska försvinna.

– Vi har ett par tre, fyra stycken som har stått i olika gatukorsningar. Sedan har det oftast stått människor bredvid och bevakat dem, säger Per-Olov Rapp till Ekot.

Påskkärringar tillåtna

Förbudet ska finnas i den lokala ordningsstadgan och ska inte gälla alla – påskkärringar och insamlingar till välgörenhet ska fortfarande få finnas. Det är brottslighet som är kopplad till tiggeri – som människohandel – som kommunen vill åt. Vad som är vad ska polisen få bestämma.

– Det är inte så att vi får några musikpoliser som folk har framhävt. Det här är ett sätt att få bort illegal verksamhet, säger Per-Olov Rapp.

”Är polisens uppgift”

Men det är inte så enkelt som att bara säga att tiggeri är förbjudet enligt Madelaine Zeidlitz på Amnesty.

– Det verkar märkligt att en kommun ska stävja brottslighet genom en lokal ordningsstadga. Det är ju polisens uppgift att undersöka om brott begås och det skulle de ju göra ändå.

Vilka tiggare som skulle bryta mot lagen är inte heller så lätt att avgöra.

– Vi vet ju inte om det ligger brott bakom. Man tvingas till fina och komplicerade gränsdragningar, säger Madelaine Zeidlitz.

Böter för tiggeri

Den som tigger på allmän plats ska kunna få böter.

1 maj ska förbudet införas om Länsstyrelsen i Västmanland ger sitt godkännande. Madelaine Zeidlitz på Amnesty ser ytterligare ett problem med en tiggeri-lag.

– Man får inte glömma bort vilka signaler man sänder ut. Ett sådant här förslag riskerar att spela främlingsfientliga krafter i händerna och det ska man vara otroligt försiktig med, säger hon.

Även om partierna är överens lokalt är det på riksnivå bara Sverigedemokraterna som är för ett förbud mot tiggeri, de övriga är emot.

Är det rätt att förbjuda tiggeri?

Politikerna i Sala är överens: Stadens tre-fyra tiggare ska bort. Nu förbjuder kommunen tiggeri på allmän plats. Men varför är människor som tigger ett bekymmer? Och är förbud rätt sätt att komma åt problemet?

Klockan 15:00 i dag kan du diskutera med Per-Olov Rapp (S), ordförande i kommunstyrelsen i Sala. Skicka dina frågor redan nu! /Karin Magnusson

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: