Nyheter

500 talibaner flydde från fängelse

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Grävde 320 meter lång underjordisk gång

Omkring 500 talibaner har lyckats fly från ett fängelse i Kandahar i södra Afghanistan.

De gjorde det genom att gräva en 320 meter lång underjordisk tunnel.

Bland de som flytt ska en rad höga befälhavare inom den radikala islamistiska rörelsen finnas.

Händelsen bekräftas av Nato. I fem månader ska de ha grävt i skift varje natt för att kunna fly. Enligt uppgifter till nyhetskanalen al Jazira ska ett antal fängelsevakter varit inblandade och känt till flyktplanen men inte ingripit.

Mycket välplanerat

I ett officiellt uttalande från talibanerna uppger man dessutom att man haft flera självmordsbombare beredda utanför fängelset i samband med flykten i natt - alla beredda att offra sig i "det heliga kriget" om fängelsevakterna skulle ingripa mot de flyende.

Aktionen kan alltså konstateras vara mycket välplanerad och enligt talibanerna själva ska fängelsevakterna inte ha märkt att fångarna flytt förrän fyra timmar senare.

Fängelset i södra Afghanistan uppges hålla allt från droghandlare till Mujahedin-soldater som gripits av Nato-styrkor. Förutom de omkring 500 talibaner som lyckats fly ska även cirka 40 "vanliga" tungt kriminella personer ha tagit sig ut samtidigt.

Ett stort bakslag

Att så många som hundra taliban-befäl och omkring 400 "fotsoldater" lyckas undkomma och ansluta sig till rörelsens trupper i södra Afghanistan är naturligtvis ett stort bakslag för Afghanska myndigheter - och den internationella koalitionen där Sverige ingår.

Men det är inte första gången ett stort antal Mujahedins flyr från just detta fängelse. 2008 angrep talibankrigare fängelset och lyckades genom att spränga upp ett stort hål i den omgivande muren frita totalt 1150 fångar varav 400 tillhörande talibanrörelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: