”Regimens åtgärder räcker inte”

Brödraskapet kritiskt efter möte med regimen

Vicepresidenten Omar Suleiman avvisade på söndagen ett krav från oppositionen att överta makten från president Hosni Mubarak. Det sade en oppositionskälla som deltog i samtalen om att finna en lösning på den politiska krisen till AFP.

Samtal har ägt rum mellan oppositionsgrupper och regimen i Kairo, men ungdomsrörelsen verkar inte ha varit representerad.

– Jag vet inte vilken opposition det är som pratar med regimen nu. Hittills känner jag ingen, säger Esraa Abd El Fattah, en av centralfigurerna i den unga proteströrelsen från ett regnigt Tahrir- torg till TT.

Krav från unga

Däremot planerar ett drygt dussin representanter för olika ungdomsgrupper att mötas på söndagskvällen för att enas om vilka krav de ska ställa på regimen. När de kommit överens ska de gå med på att prata med vice presidenten Omar Suleiman, säger Abd El Fattah.

– Alla unga som representerar olika rörelser är indelade i två grupper: en som insisterar på att Mubarak avgår och en annan som går med på att han delegerar makten till sin vice president. I kväll ska vi ta ett beslut, vi väntar bara på att de som har möten utanför torget ska komma hit.

Kommitté inte tillräckligt

Mubaraks erbjudande att den egyptiska regimen ska ta in företrädare för oppositionen i en kommitté som leda det demokratiska reformarbetet är inte tillräckligt långtgående, anser den inflytelserika oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet, som uttalade sin ståndpunkt efter dagens samtal med vicepresidenten Omar Suleiman.

– Uttalandet är inte tillräckligt, sade Mohammed Mursi som deltog i mötet mellan regeringen och företrädare för flera oppositionsgrupper.

Den kommitté som regeringen föreslagit skulle bestå av jurister och politiker och ta initiativ till demokratiska reformer med sikte på val.

”Inte inbjuden”

Den ledande oppositionsföreträdaren Mohamed ElBaradei sade att han för sin del "inte var inbjuden" till de överläggningar mellan regimen och delar av oppositionen som hållits i Kairo tidigare under dagen, och han förklarade att han ansåg samtalen som "oklara".

– Jag vill inleda med att säga att jag inte har deltagit i några förhandlingar. Jag har inte varit inbjudan att delta i förhandlingar eller i någon dialog, men jag har följt vad som pågått, sade han till det amerikanska tv-bolaget NBC:s program "Meet the press".

– Processen är oklar och ingen tycks veta vem som pratar med vem i detta läge, konstaterade ElBaradei i intervjun.

TT-AP

Publisert: