Många döda i bombdådet

OSLO/STOCKHOLM. Minst sju människor har dödats i terroristattacker i centrala Oslo.

Vid 15.26 kom larmet om en explosion vid regeringsbyggnaden i huvudstaden – och flera byggnader har stått i lågor.

Många personer skadades också vid bombdådet.

Det stiger svart rök från byggnaderna i Oslo efter att en våldsam explosion inträffade i den norska huvudstaden vid 15.20-tiden på fredagen.

– Vi satt i en lägenhet när det helt plötsligt bara gungade till och smällde av utav bara helvete. Vi ser hela regeringsbyggnaden och det är helt utsprängt. Det ligger glas överallt. Vi kom till platsen före polisen och såg mer än vi ville, säger Rickard Hiljanen som är i Oslo på semester och bor nära regeringsbyggnaden.

– Det ser ut som att det skulle kunna vara en bilbomb. Det stod en bil där utanför som var helt utsprängd, fortsätter Rickard Hiljanen.

”Som på film”

– Det lät som en explosion på film, mycket större än man tror, säger Daniel Holmström, som jobbar på bank i Oslo.

Han fortsätter:

– Det luktar väldigt mycket rök och just nu för polisen bort oss härifrån.

Sju dödsfall har bekräftats av polisen och många personer är skadade. I en sprängd regeringsbyggnad ska flera döda personer hittats, enligt norska medier.

Till Aftonpostens reporter uppger polisen att fler bomber finns utplacerade.

– Ni kan inte gå igenom här, då det fortfarande finns två bomber som vi inte vet var de är, säger en polis till reportern.

Skottlossning på läger

Vid 18-tiden rapporterade flera norska medier även om att skottlossning utbrutit på ett ungdomsläger arrangerat av Arbeiderpartiets ungdomsförbudn, AUF.

VG skriver att en person utklädd till polis sagt att han skulle genomföra en rutinkontroll med anledning av terrordådet, sedan ska han ha börjat skjuta.

– Plötsligt hörde vi en massa skott. Folk behövde springa och gömma sig, säger ett vittne till VG.

Ungdomslägret arrangeras på ön Utöja vid Tyrifjorden och mer än 700 personer uppges deltaga.

Minst tio döda

– Jag har sett minst fyra personer blivit skjutna och dödade. Nu är det full panik och vi simmar härifrån för att komma i säkerhet, säger vittnet Adrian Pracon till varden.no.

Ett ögonvittne uppger för NRK att det kan så vara så mycket som 30 döda på Utöja. Uppgifterna tillbakavisas av norsk polis.

– Nej nej, men vi har fått information om att det kan röra sig om tio. Men detta är fortfarande väldigt osäkert, säger Bjørn Erik Sem-Jackobsen, informationschef i Nordre Buskeruds polisdistrikt till Dagbladet.

En person gripits på Utöja efter skottlossningen och polisen bekräftar att man vet identiteten på mannen, och att det finns koppling till bombdådet i Oslo

Helikoptrar åker skytteltrafik med skadade mellan Utöya och Ullevål sjukhus och man uppmanar nu allmänheten att lämna blod för att hjälpa dem.

Riktat mot departement

På sin hemsida går nu polisen ut med en varning till alla i Oslo.

”Polisen uppmanar folk att hålla sig undan från Oslo centrum, och begränsa allt bruk av mobiltelefoner”, skriver polisen.

Man skriver även att det varit en eller flera kraftiga explosioner och att en presskonferens kommer att hållas under kvällen.

Enligt Dagbladet uppger polisen att attentatet var riktat mot olje- och energidepartementet, där det vid 16-tiden fortfarande slog ut lågor från byggnaden.

Enligt terrorexperten Tore Björge finns ingen annan förklaring än att Oslo drabbats av ett terrordåd.

– Det måste ha varit planerat, säger han till Aftonbladet.

– Jag ser att det har blåst ut fönster i tidingen VG:s byggnad och fönster i regeringskvarteret. Det ligger folk på gatan som blöder. Det är glas överallt. Det är helt kaos här. Fönster har blåsts ut i alla närliggande byggnader, säger NRK-journalisten Ingunn Andersen som befann sig i närheten.

Flera byggnader ska ha behövt evakueras, skriver VG. Fönster en hel kilometer bort ska ha gått sönder till följd av explosionen.

Det är fortfarande oklart vad som har orsakat explosionen, men enligt flera vittnesuppgifter är det troligt att det rör sig om en bilbomb.
Statsminister Jens Stoltenberg, vars kontor ligger i regeringsbyggnaden, ska vara oskadd och förd till säkerhet, enligt NTB.

Enligt Aftenposten är samtliga statsråd i den norska regeringen oskadda.

Carl Bildt stöttar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har ännu inte gått att nå för en kommentar, men skriver på sin Twitter: "Följer konsekvenserna av explosion i Oslo. Var snabbt i kontakt med min norska kollega. Nordisk solidaritet."

”Vi är alla normän”, skrev utrikesministern senare på sin twitter.

– Carl Bildt har haft kontakt med Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe och erbjudit hjälp. Hur den kan se ut är för tidigt att säga. Carl Bildt har givetvis beklagat det inträffade, säger Anders Jörle på utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har på regeringens hemsida kommenterat läget:

”Jag beklagar djupt det tragiska som hänt i Oslo och vid de norska socialdemokraternas ungdomsläger. Mina tankar går till offrens anhöriga och till de som skadats. Jag har varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att beklaga det inträffade och vi har erbjudit vår hjälp om detta skulle behövas. Från svensk sida följer vi fortlöpande händelseutvecklingen. Det finns fortsatt stora oklarheter runt det inträffade”, säger statsministern i ett uttalande.

Många svenskar

Så många som 50 000 svenskar kan befinna sig i den norska huvudstaden, enligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden och ställföreträdande ambassadör.

– De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT.

Den svenska ambassaden ligger inte nära explosionsplatsen.

– Det finns inga uppgifter om skadade eller döda svenskar där. Vår ambassadör i Oslo har avbrutit sin semester och återgått i tjänst. Vi har uppdaterat vår hemsida med information och lagt ut kontaktuppgifter dit anhöriga kan vända sig, säger Miriam Mannbro, UD:s pressjour vid 23-tiden på fredagen.

Har ni fått många samtal från oroliga anhöriga?

– Nej, vi har fått förhållandevis lite samtal med tanke på vad som hänt och hur mycket media rapporterat. De vi har fått har vi hänvisat många till norska polisens krisgrupp.
Fotnot:

Den norska polisen söker upplysningar och ber alla som vet något att ringa deras tipstelefon på 0047-22 66 99 66

Oroliga anhöriga kan ringa till norska polisens krisgrupp med anledning av explosionen i Oslo: +47 815 02 800.

Följ utvecklingen direkt – med Aftonbladets Anna Alexandersson och på Twitter:

Tipsa | AftonbladetHär inträffade dåden
Publisert: