Morden på Utøya

Han spred sitt hat på nätet

Av: 

Staffan Lindberg

Pelle Tagesson

Nivette Dawod

Mikael Löfström

NYHETER

Misstänkte mördaren bodde hos mamma Aktiv på nätet på högerextrema sajter

Den misstänkte Anders Behring Breivik, 32, tillhör den högerextremistiska miljön på det norska Østlandet.
Den misstänkte Anders Behring Breivik, 32, tillhör den högerextremistiska miljön på det norska Østlandet.

OSLO/STOCKHOLM. Strax före massakern på Utøya talade Gro Harlem Brundtland, tidigare statsminister och medlem i Arbeidarpartiet, på ön.

Anders Behring Breivik har tidigare kallat Brundtland för ”landsmo(r)deren” i inlägg på ett nätforum.

Behring Breivik har också varit medlem på den svenska nazistiska sajten nordisk.nu, uppger tidskriften Expo.se.

SÖKTE EFTER SPRÄNGMEDEL Strax efter midnatt spärrade norsk polis av stora delar av mannens adress i Oslo för att göra en husrannsakan. Polisen misstänkte bland annat att det kunde finnas sprängämnen i bostaden.

Bara några timmar innan misstänkte Anders Behring Breivik inledde sin massaker på Utøya talade Gro Harlem Brundtland, medlem i Arbeidarpartiet och tidigare statsminister, på sommarlägret.

Behring Breivik beskrivs ha högerextrema åsikter och har tidigare kallat Gro Harlem Brundtland för ”Landsmo(r)deren” på det norska nätforumet document.no, där han publicerat 75 inlägg.

Många av inläggen är av rasistisk, högerextrem och antimuslimsk karaktär, uppger VG.

Riktar in sig på Brundtland

I ett av inläggen, publicerat den 25 februari 2010, siktar han in sig på norska Arbeidarpartiets Gro Harlem Brundtland:

”Ni påstår att alla norrmän som inte följer landsmo(r)deren” Gro Harlem Brundtlands definition, är rasister: ”Alla som innehar norskt pass är fullvärdiga norrmän”...

”... Jag tror flertalet norrmän kräver full kulturell assimilering (europeisk kultur) för att räkna andra som fullvärdiga Nordmän.”

Behring Breivik ska också ha varit medlem i den svenska nazistiska sajten nordisk.nu, skriver expo.se.

Inte känd av polisen

Den nu anhållne Anders Behring Breivik, 32, är inte känd av polisen, frånsett en trafikförseelse för ett tiotal år sedan.

Nu kan han ha skrivit in sig i historien som en av Europas värsta terrorister.

Anders Behring Breivik ska ha vuxit upp och tillbringat merparten av sitt liv i Oslo. Fram till för två veckor sedan bodde han hemma hos sin mor, en kvinna i 60-årsåldern, i en lägenhet i ett lugnt kvarter en bit utanför centrala Oslo.

”Tystlåten”

Då valde Anders Behring Breivik att flytta till den lilla orten Rena på norska Østlandet. Grannar i Oslo beskriver honom som tystlåten:

– Han bodde på första våningen med sin mamma, vi bodde på fjärde. Vi gick förbi varandra några gånger och sa hej. Jag vet att han höll på med IT för ett par år sedan, säger Terje Tingbo.

– Jag har aldrig sett att han har betett sig konstigt. Det är chockerande.

Hans mor, som är i 60-årsåldern, umgås däremot med grannarna.

– Hon är skötsam. En trevlig kvinna helt enkelt, säger en annan granne.

Polisavspärrningar

Strax efter midnatt spärrade norsk polis av stora delar av 32-åringens Oslo-adress för att göra en husrannsakan. Polisen misstänkte bland annat att det kunde finnas sprängämnen i bostaden.

– Ett stort område är avspärrat av säkerhetsskäl, sa en polis beväpnad med automatvapen och klädd i skottsäker väst och hjälm med visir.

Polisen misstänker att Behring Breivik ligger bakom både sprängdådet och massakern på ön. Det är ännu oklart om han haft någon medhjälpare. Enligt uppgift till Aftonbladet har han licens för två vapen – ett automatvapen och en Glockpistol.

Medlem i högerparti

På sin Facebook-sida uppger sig 32-åringen vara politiskt konservativ. De senaste åren har han varit aktiv på islamfientliga nätsidor och han har i olika inlägg sagt att han stödjer nationalismen, och har kritiserat det mångkulturella samhället. Han har även vänt sig mot svenska medier, som han anser inte är tillräckligt kritiska mot islam.

Anders Behring Breivik, som kallar sig beläst, tillhör den högerextremiska miljön på det norska Østlandet. Den misstänkte gärningsmannen var medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP), bekräftar partiet till Aftenposten.

Han blev medlem 1999 och betalade medlemsavgiften fram till och med 2004.

Han var även engagerad i Fremskrittsspartiets ungdom (FPU) från 1997 till 2007. Inom FPU var han ordförande i Oslo Vest från oktober 2002 till november 2004.

På sin Facebook-sida uppger han sig vara direktör med eget företag och att han studerat på Oslo Handelsgymnasium.

Företaget sysslar med bland annat odling av grönsaker och rotfrukter. Något som innebär att han har haft tillgång till konstgödsel, ett ämne som kan användas för att tillverka sprängämnen.

Kristen och singel

Anders Behring Breivik hävdar att han läst religion och finans, är kristen och singel. Dessutom säger han sig gilla jakt, litteratur, klassisk musik, Winston Churchill och dataspelet World of Warcraft. Samt tv-serier som True Blood och Dexter.

Den 17 juli la han ut sitt första och hittills enda inlägg på Twitter, ett citat från den brittiske filosofen John Stuart Mill.

– En människa med en tro är jämförbar med kraften hos 100 000 som bara har intressen, skrev han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Följ utvecklingen direkt – med Aftonbladets Anna Alexandersson och på Twitter:

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik