Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare varnar för apmonster

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Apmonster? ”Att göra djur för mänskliga kan innebära att vi skapar monster”, menar forskarna.
Foto: Colourbox
Apmonster? ”Att göra djur för mänskliga kan innebära att vi skapar monster”, menar forskarna.

Att lära apor för mycket kan vara förenat med livsfara.

Forskare varnar nu för ett Apornas planet-scenario där talande apor förvandlas till monster.

Forskarnas råd är att aldrig lära apor att tala.

I filmen Apornas planet hamnar några astronauter i en värld styrd av apor. Till slut står det klart att de kommit in i framtiden där vår värld faktiskt styrs av våra avlägsna släktingar. Nu varnar en brittisk forskargupp för att scenariot kan komma att bli verklighet. I en rapport kräver forskarna nya regler för känslig forskning där man ”humaniserar djur”.

Kan skapa monster

Forskarna menar att så kallade kategori 3-experiment, där forskare försöker skapa djur med mänskliga egenskaper såsom tal, måste förbjudas. Att göra djur för mänskliga kan innebära att vi skapar monster, säger forskarna till The Telegraph.

– Det finns en fara i att ”sätta in” för många mänskliga hjärnceller i primaters hjärnor. Plötsligt kan vi ha förvandlat primater till något som har samma kapacitet som det vi anser vara typiskt mänskligt, till exempel tal, eller andra sätt att relatera, eller manipulera oss, säger Thomas Baldwin, professor i filosofi och medlem av Academy of Medical Sciences i England, som står bakom rapporten.

Dags att dra i nödbromsen

Thomas Baldwin tycker att forskare bör tillämpa ”Det stora aptestet”, vilket innebär att om större apor som lärt sig för mycket får drag som liknar schimpanser är det dags att dra i nödbromsen.

Djurförsök på så kallade människoapor, till exempel gorillor och schimpanser, är förbjudna i England. Men i USA är det tillåtet och det är fritt fram för engelska forskare att ta sig till USA och göra experiment på aporna.

”Vi vill inte gå den vägen”

En ny uppföljare till Apornas planet hade premiär i år. I filmen försöker forskare hitta botmedel mot alzheimers genom att skapa en ny apsort med mänsklig intelligens.

– Möjligheterna utforskats just nu i fiktionen men vi måste börja tänka på detta. Vi vill verkligen inte gå den vägen, säger Thomas Baldwin till The Telegraph.

Publicerad:
Publicerad: