"Jag vet att jag har ärvt många av min faders kvaliteter"

Gaddafis son har gått från ekonom till krigsherre

Vänner Saif Al-Islam och Jörg Haider lärde känna varandra i Wien. Bilden är tagen 2007, året därpå omkom Haider i en bilolycka.
Vänner Saif Al-Islam och Jörg Haider lärde känna varandra i Wien. Bilden är tagen 2007, året därpå omkom Haider i en bilolycka.

Med vapen i handen fördömer han väst och hotar med floder av blod.

Moammar Gaddafis son Saif Al-Islam har gått från bildad ekonom till blodtörstig krigsherre.

Det här är historien om en diktators son.

Äldst Saif Al-Islam Gaddafi, 38, är Muammar Gaddafis äldsta son.
Äldst Saif Al-Islam Gaddafi, 38, är Muammar Gaddafis äldsta son.

Tidigare framstod Saif Al-Islam Gaddafi, 38, som den mest västvänlige i Gaddafi-familjen, men sedan upproret i Libyen har han tagit en annan roll - den som sin far Moammar Gaddafis trolige efterträdare.

Tigrar som husdjur

I upprörda tal har han hotat med "floder av blod" i Libyen, samtidigt som han viftat med ett automatvapen.

– Innan upproret framstod han som reformvänlig. Nu verkar han vara den av sönerna som närmast anslutit sig till faderns brutala styre, säger doktor Kristian Coates-Ulrichsen vid London School of Economics till den norska tidningen VG.

2002 stämde Saif Al-Islam Gaddafi tidningen London Daily Telegraph efter att de i flera artiklar kopplat honom till ekonomisk brottslighet.

Under rättegången gav han en unik inblick i sin stora och brutala familjs historia.

Han berättade, bland annat, som sitt eget vidlyftiga ungkarlsliv med kända västerlänningar, om falkjakt i öknen och om sina vita bengaliska tigrar.

– Jag har fyra stora katter. Två är sällsynta bengaliska tigrar. Jag fick dem av en italiensk vän och de kom från en djurpark. De var små när jag fick dem och jag tycker om att leka med dem, även om de kan bli lite vilda, berättade han i rätten, enligt VG.

Vän med Jörg Haider

Under mitten av 90-talet studerade Saif Al-Islam Gaddafi ekonomi i Wien.

Med sig till Österrike hade han sina tigrar - inhysta på en djurpark. 

– Jag var naturligtvis lycklig att kunna ha dem i närheten, berättad han för rättens ledamöter.

Under tiden i Wien lärde han också känna den nu avlidne politikern Jörg Haider.

– Vi blev goda vänner och träffades ofta efter det. Jag presenterade honom för min far, eftersom jag förstod att han gärna ville göra affärer med Libyen, förklarade Saif Al-Islam.

Samarbetade med Amnesty

I den brittiska domstolen berättade han om sin bakgrund, sina intressen, sitt "vanliga" liv och sitt humanitära arbete, bland annat i samarbete med Amnesty International.

Någon egentlig roll i hemlandet hade han inte, menade han, och beskrev sin familj som "ganska vanlig".

– Vi är en familj som står varandra nära. Jag har en halvbror, fem bröder och en syster. Nu är det Ramadan och fasta. Vi samlas allihop i Tripoli så att vi kan äta tillsammans varje dag när fastan är slut.

– Det är ovanligt att vi träffas så ofta. Min far reser mycket och jag ser honom med ojämna mellanrum. Ibland går det en månad mellan tillfällena, berättade överste Moammar Gaddafis son.

Hittade sin syster död

Saif Al-Islam är äldst i syskonskaran.

Sykonen växte alla upp i faderns hus i Tripoli. Under rättegången i Storbritannien hävdade Saif Al-Islam att han gått i vanliga libyska skolor, där han bland annat fått militär undervisning och träning i vapenhantering - precis som alla andra.

Han berättade också om när han fjorton år gammal var med och grävde fram sin döda fyraåriga syster Hannah efter de amerikanska bombningarna 1986.

– Det var något av det värsta vår familj har upplevt. En natt regnade raketerna över oss. Vi tvingades fly till ett skyddsrum och en korridor rasade in. Några av mina syskon blev instängda. Vi tvingades gräva ut dem.

Jämställdhet viktigt

Saif Al-Isam är beläst. Han är utbildad arkitekt i Libyen, han har en magisterexamen i ekonomi från Wien och en doktorsexamen från London School of Economics.

Hans examensuppsats handlade om "det civila samhällets roll i demokratiseringen av globala förvaltningsinstitutioner."

– Det var viktigt för mig att få kunskap om kapitalismen och västvärlden. Ska man lyckas i Libyen måste man ha den kunskapen, sa han 2002.

Viktigt var också, sa han, total jämställdhet mellan män och kvinnor.

Före upproret var Saif Al-Islam knuten till London School of Economics via sin fond, Gaddafi Foundation, som gav skolan närmare 17 miljoner svenska kronor i forskningsstöd.

Skolan har nu tagit sin hand från honom, liksom Amnesty International och Human Rights Watch som stöttade hans fond.

Och experterna verkar överens - Saif Al-Islams roll i hemlandet har inte alls varit betydelselös.

Beredd att ta över

Den libyisk-amerikanske professorn Mansour O. El-Kikhia från San Antonio-universitetet i Texas var expertvittne i rätten 2002.

– Saif Al-Islam är en produkt av diktaturen men han vägrar att se sin roll i ett sådant sammanhang. Ingen i Libyen vågar kritisera eller trotsa honom. Det skulle kunna kosta dem livet, säger han.

I 41 år har Moammar Gaddafi styrt Libyen med järnhand.

Ännu är utgången av upproret oviss.

68-årige Moammar Gaddafi har allt att förlora om regimen faller.

Hans son Saif Al-Islam likaså.

Därför är han beredd att ta över. Med vapen i hand.

Publisert: