Den nya arabvärlden

”Fly som hundar”

Av: 

William Svärd

Erik Olsson

NYHETER

Nya hot från Gaddafi – kan slå till mot civila

”INGEN NÅD” Gaddafi höll ett hotfullt radiotal i går innan FN röstade om flygförbudet. ”Lämna Benghazi. Vi kommer att slå ned förrädarna. Vi kommer inte visa någon nåd eller barmhärtighet.
”INGEN NÅD” Gaddafi höll ett hotfullt radiotal i går innan FN röstade om flygförbudet. ”Lämna Benghazi. Vi kommer att slå ned förrädarna. Vi kommer inte visa någon nåd eller barmhärtighet.

– Det här är ödestimmen. Nu kommer vi, sa Muammar Gaddafi och beordrade sina styrkor mot Benghazi.

FN:s säkerhetsråd gav då Nato grönt ljus för ett militärt ingripande.

Och Gaddafi ställde in attacken.

Libyska styrkor beskjuter en stad i västra delen av landet som hålls av motståndsrörelsen. Gaddafi hotade att gå till attack mot Benghazi.

Den senaste tiden har Gaddafis styrkor återvunnit kontrollen över flera områden i Libyen. På torsdagseftermiddagen hade hans styrkor också omringat staden Ajdabiya i östra Libyen och befann sig bara 16 mil från Benghazi – rebellernas starkaste fäste.

”Vi krossar er”

Den libyske diktatorn var självsäker i sina uttalanden under torsdagen och svor att återta staden.

– Lämna Benghazi. Vi kommer i natt för att slå ner förrädarna. Vi kommer inte visa någon nåd eller barmhärtighet, sa han i ett radiotal under torsdagen och uppmanade alla rebeller att fly.

– Vi krossar er om ni inte flyr. Fly som hundar till Egypten.

Tidigt på torsdagskvällen hotade den libyske diktatorn även civila flygplan och fartyg i Medelhavet om militära medel skulle tillgripas mot landet.

Försvagar Gaddafi

När FN:s säkerhetsråd senare på kvällen gav grönt ljus för Nato att ingripa militärt fick dock Gaddafi kalla fötter.

I stället för ett anfall meddelade regimen i Tripoli att man bara skulle omringa Benghazi och i en ”humanitär” gest låta civila lämna staden.

Säkerhetsrådets beslut innebär att flygförbud nu råder över Libyen. Det försvagar Gaddafis styrkor. Hans stridsflyg, som normalt banar väg för marktrupperna, kan inte lyfta utan att riskera en attack från Natostyrkor.

Tunga vapen

Samtidigt stärks rebellernas försvarskraft. De förfogar över en del tunga vapen som tidigare inte kunnat användas, eftersom de utgjort allt för lätta mål för Gaddafis flygvapen under förflyttningar. Med ett flygförbud undanröjs det hindret.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen