Är en vinnare – trots fiasko

avStaffan Lindberg

Pia Kjærsgaard har redan fått igenom sin politik

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Pia Kjærsgaard.

KÖPENHAMN. Hennes stöd dalar.

Dansk Folkeparti går mot ett katastrofval.

Men Pia Kjærsgaard har redan vunnit.

Hon går in i studion, där den slutliga, avgörande tv-debatten ska hållas. Klädd i rosa kofta och lila scarf. Småstadsprydlig – som vanligt.

Det kan vara hennes sista strid, men Pia Kjærsgaard, 64, är stram och oberörd.

Hon har gått framåt i tre val. Sålt sitt stöd till den borgerliga regeringen för högsta pris, fått igenom lag efter lag.

Pia Kjærsgaard har gjort det svårare för danskar att gifta sig med utlänningar. Tvingat fram ett system som sätter poäng på den som vill stanna i landet.

Förstärkt gränskontrollen mot Sverige och Tyskland.

Nu verkar något ha hänt. Tre fjärdedelar av danskarna uppgav nyligen att hennes parti haft för stort inflytande.

Stödet har fallit och i dag, när Danmark går till val, väntas Dansk Folkeparti backa. Faller den borgerliga regeringen slängs partiet ut i politisk kyla – utan makt.

Har hamnat i skuggan

Pia Kjærsgaards hårda utfall har förändrat världens syn på Danmark. Gett en bild av ett land som sakta glider ner mot rasism, där det oacceptabla blir normen.

Har danskarna fått nog?

Eller handlar det om annat – raset i ekonomin, arbetslösheten, huspriserna som faller? Statsbudgeten, som ser ut att gå back med upp emot hundra miljarder kronor nästa år?

Pia Kjærsgaard har hamnat i skuggan av S-ledaren Helle Thorning-Schmidt, 44, som väntas bli Danmarks första kvinnliga statsminister. Och stjärnskottet på vänsterkanten Johanne Schmidt-Nielsen, 27.

”Hoppas hon stannar”

Några timmar tidigare.

Rødovre ligger en halvmil väster om Köpenhamn. Här räknar Danskt Folkeparti med att få stöd av nästan var femte väljare.

– Här finns både villor och ... getton. Vi är starka här för att folk förstår problemet, säger partiets folketingskandidat Kenneth Kristensen Berth, 34.

– Du vet, med kriminalitet.

Han slår bort talet om kris:

– Det kommer att gå bra. Jag hoppas Pia stannar många år till.

Fem unga sverigedemokrater hjälper honom att dela ut flygblad. Här finns ett politiskt klimat de bara kan drömma om hemma.

– I Sverige knycklar folk ihop flygbladen, slänger dem i ansiktet på mig och skriker ’rasist!’ I Danmark är man vänlig och tackar, även om man inte gillar budskapet, säger William Hahne, 19, vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom.

– Det är som natt och dag.

Tv-debatten har börjat. De andra partiledarna skrattar, brusar upp, bråkar om pensioner och statsskuld. Halvvägs in i debatten kommer frågan om invandring upp. Och för en stund är Pia Kjærsgaard i centrum igen.

Gör inga förändringar

Hon kommer ut från tv-studion. Jag frågar henne varför partiet tappar väljare.

– Jag tror faktiskt inte vi gör det. Vi kommer att göra ett gott val. Jag har väljarnas stöd.

Man kan såklart vända på det. Antalet människor som söker asyl i Danmark har rasat med två tredjedelar på tio år. Minst tjugo lagar som rör invandring har blivit hårdare.

Dansk Folkeparti har fått igenom sin politik och inte ens oppositionen tänker göra några stora förändringar om den vinner.

Pia Kjærsgaard ser nöjd ut när hon går till den väntande bilen. Även om hon förlorar har hon vunnit.