”Han kan ha mördats med sin egen kniv”

1 av 3 | Foto: Foto: KAI REHN
SKULLE SKRÄMMAS – INTE DÖDAS Mohammed Ammouri, 8, dödades med flera hugg i ryggen. Kommissarie Per-Åke Åkesson går nu ut med sin teori om att kniven kan ha varit Mohammeds egen. Hypotesen är att någon väntade på pojken när han gick till skolan och att det blev slagsmål om vapnet. ”Nej, nej. Han hade ingen kniv”, säger Mohammeds pappa.

avPelle Tagesson

NYHETER

LINKÖPING/STOCKHOLM. Mohammed Ammouri, 8, kan ha mördats med sin egen kniv när han skulle försvara sig.

Det tror den erfarne mordutredaren Per-Åke Åkesson:

– Min teori är att någon tänkte skrämma honom.

Kommissarie Per-Åke Åkesson, Kristianstad, är en av landets främsta och mest framgångsrika mordutredare. Han ledde bland annat utredningen mot Ulf Ohlsson, som dömdes för mordet på Helen Nilsson från Hörby och Jannica Ekblad från Malmö.

Sommaren 2005 var Åkesson inkallad som expert i utredningen av dubbelmordet på Anna-Lena Svensson, 56 och Mohammed Ammouri, 8, på Åsgatan i Linköping i oktober 2004.

Under ett par månader läste Åkesson in sig på hela utredningen. Nu är han pensionerad och väljer att gå ut med sin teori om motivet till morden.

”Var inte meningen”

– Jag tror att det var Mohammed som var motivet. Men jag tror inte det var meningen att han skulle dödas, säger han.

Per-Åke Åkessons hypotes är att någon väntade på den åttaårige pojken när han gick till skolan, i avsikt att tala honom till rätta och skrämma honom.

– Men något gick väldigt snett och jag tror att det beror på att Mohammed blev rädd och drog kniv. Det blev handgemäng och slagsmål om kniven. Den äldre killen lyckades ta kniven från pojken, men skar sig då i handen vilket också förklarar att även mördarens blod fanns på knivbladet.

Kniven låg på platsen

Mohammed Ammouri dödades med flera knivhugg i ryggen.

I samma ögonblick kom Anna-Lena Svensson, 56, ut från sin bostad. Hon hörde skriken och rusade fram. Även hon dödades med kniven. Innan hon dog hann hon säga att det var en ung pojke som huggit henne.

Den lilla slitna butterflykniven hittades på platsen.

Förundersökningsledaren Jan Staaf i Linköping bekräftar att en teori är att det kan ha varit Mohammed Ammouris egen kniv.

– Vi har diskuterat det där fram och tillbaka men det finns ingenting som styrker det påståendet än så länge. Vi kan naturligtvis inte utesluta det, säger Jan Staaf.

”Han var ordentlig”

Inte heller Mohammed Ammouris pappa Hassan känner till att hans son ska ha haft tillgång till en butterflykniv.

– Nej, nej. Han var en ordentlig pojke som tyckte om att spela fotboll. Han hade ingen kniv, säger han.

I förra veckan skulle Mohammed Ammouri ha fyllt 15 år.