Slog vad om kvinnas död - fick sparken

avSofia Roström Andersson

Publicerad:

Först slog personalen på äldreboendet vad om när en äldre kvinna skulle dö.

Sedan hånades den döda kroppen.

Nu har tre personer fått sparken – och polisanmälts.

Händelsen i mitten av augusti chockar både personal, boende och anhöriga på äldreboendet i Växjö kommun.

Tre anställda på äldreboendet slog vad om när en äldre kvinna de vårdade skulle dö.

Hånade den avlidna

När kvinnan avlidit i mitten av augusti försökte de sätta solglasögon på henne och hånade kvinnan med en sorts teaterscen vid den döda kroppen, skriver Smålandsposten.

Händelsen anmäldes av en timvikarie som var med vid dödsbädden.

– Jag kan inte berätta så mycket om själva händelsen, men det har begåtts allvarliga fel. Själva dödsfallet var naturligt, men hur personer har agerat i samband med det är helt uppåt väggarna, det finns ingen rim och reson i det, säger Jonas Morian, pressansvarig på Attendo som driver boendet.

– Det här handlar om att man brustit i sin mänsklighet. Jag har aldrig hört talas om något sådant här, det är helt unikt.

Har polisanmälts

Den fast anställda och de två timanställda vikarierna fick sparken samma dag som det inträffade kom till verksamhetsledningens kännedom.

– Vi fick en ganska detaljerad berättelse av ett vittne och fick ganska omgående bekräftat vad som hänt. De kommer inte någonsin att jobba inom Attendo igen, säger Jonas Morian.

De tre personerna har också polisanmälts av företaget. Dels för brott mot griftefriden, dels för att saker har tagit från olika boendes rum och flyttats runt. Vad exakt som ska ha skett då vill Jonas Morian inte gå in på.

"Har inte funnits några tecken"

Hur länge de nu sparkade anställda jobbat inom företaget vet han inte. Men den fast anställda ska ha jobbat där en längre tid. Timvikarierna har troligtvis varit där en kortare period.

Jonas Morian säger att företaget är noggranna när ny personal anställs.

– Det gör det här än mer obegripligt. Det har inte funnits några som helst tecken på att de skulle kunna bete sig så här.

Den avlidna kvinnans anhöriga har kontaktas av ledningen på äldreboendet.

"Alla är upprörda och chockade"

– De är förstås upprörda, men vad jag uppfattat tycker de att verksamhetsledningen och övrig personal agerat rätt. Men det är klart att de är ledsna och upprörda, säger Jonas Morian.

Även kollegorna till de avskedade och polisanmälda personerna har tagit händelsen hårt.

– Alla är upprörda och chockade. Både över händelsen i sig och över att kollegor kan uppföra sig så här, säger Jonas Morian.

Han säger att man nu kommer att ha "ordentliga samtal" med personal, boende och anhöriga med anledning av händelsen.

Publicerad: