– Är verkligen ett erkännande

Publicerad 2011-08-21

Tummen upp Maud Olofsson har inte ens slutat som partiledare än, men hon har redan landat ett nytt superjobb.

Vem vänder Hillary Clinton sig till med de tunga frågorna?

Svaret: Maud Olofsson.

Den avgående partiledaren ska bli rådgivare åt USA:s utrikesminister, skriver Svenska Dagbladet.

– Det här är verkligen ett erkännande, säger centerledaren.

I september lämnar Maud Olofsson posten som Centerns partiledare.

Men det blir ingen tur till Arbetsförmedlingen för näringsministern, som redan rott hem ett nytt jobb.

Och vilket jobb, sedan.

”Ett erkännande”

Enligt Svenska Dagbladet ska hon bli rådgivare åt USA:s utrikesdepartement och ingå i utrikesminister Hillary Clintons nya expertgrupp.

Det personliga brevet från Hillary Clinton var mycket artigt och smickrande.

”Dear Madam Minister” började det.

Hillary Clinton bad sedan näringsministern att ta plats i International Council on Women’s Business Leadership, vars uppgift är med att stärka kvinnors ekonomiska ställning.

– Jag är väldigt glad och smickrad. Jag har ju drivit frågan om kvinnors företagande under hela min ministertid. Det här är verkligen ett erkännande, inte bara till mig som person, utan till Sverige, säger Maud Olofsson till SvD.

Får resa till Washington

Ledamöterna i det rådgivande organet kommer att träffas en eller två gånger om året i Washington, och det första mötet hålls i november. Och Maud Olofsson får flott sällskap i konferensrummet. Vid sidan om USA:s utrikesminister så ingår även advokaten Cherie Blair, gift med förre brittiske premiärministern Tony Blair, och Pepsis vd Indra Nooyi i rådet. 

”Bra förebild”

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Maud Olofsson att Sverige kan tjäna som en bra förebild och hon berättar att hon redan som politiskt sakkunnig under den borgerliga regeringen 1991–94 ansvarade för ett program för kvinnors företagande.

–Vi startade kvinnliga resurscenter, affärsrådgivning, mikrokrediter, utbildning. När jag blev näringsminister återupptog jag programmet, och lade till saker som styrelseutbildning för kvinnor och ambassadörer.