Elaine Eksvärd

Experter: Hägglund såg väldigt trött ut

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Partiledardebatten i Agenda var ett första prov för Annie Lööf och Åsa Romson.

Båda debutanterna får högt betyg av Aftonbladets experter.

Däremot sågas Göran Hägglunds insats.

Både kroppsspråkexperten Marie-Louise Zeisig och retorikexperten Elaine Eksvärd var överens:

Kristdemokraternas Göran Hägglund såg trött ut.

Kanske har debatten om hans förtroende som partiledare spelat in, då många röster höjts för ett nytt ansikte för KD.

För Annie Lööf (C) och Åsa Romson (MP) gick det däremot bättre, enligt experterna. De båda för fina omdömen för insatserna i debatten. Aftonbladets politiska expert Lena Mellin hyllar Romsons insats som hennes rejäla genombrott i politiken.
Här är experternas utlåtanden:
Göran Hägglund (KD)

Marie-Louise Zeisig:

”Jag fick i början en känsla att han hade väldigt låg energi – en trött grundkänsla. Han vaknade till lite i slutet, då programledaren sa till honom att han sagt för lite. Jag lekte med tanken att hans pyjamasblå prickiga slips gjorde att han såg trött ut.”

Elaine Eksvärd:

”Var inte så aktiv i debatten och verkade trött. Något som han gjorde var att visa enad front genom att citera Reinfeldt. Han brukar använda humor som grepp, men han verkar inte tycka att saker är roligt. Han var en blek version av sig själv då han brukar vara färgstark annars.”

Lena Mellin:

”En lojal arbetare i alliansens trädgård. Han sade att regeringen sänkt skatten för pensionärerna med sju miljarder vid nyår i stället för att poängtera att han själv ville gå längre.”
Fredrik Reinfeldt (M)

Marie-Louise Zeisig:

”Han använde mycket händer i dag, vilket jag tycker att de gjorde allihopa. Har de haft samma coach? Han var lugn och stabil, men inte så framträdande. Han nickade när Annie Lööf pratade, och det är väldigt trevligt när de andra nickar instämmande. Väldigt närvarande, men gjorde inte mycket väsen av sig. Han är alltid väldigt korrekt och går aldrig utanför ramarna. Det är en styrka, men det kan bli lite tråkigt.”

Elaine Eksvärd:

”Han kör samma linje där han jämför Sverige med andra länder internationellt, och spelar ut kortet att det gått bättre för oss. Har en pedagogisk förklarande retorik. Den enda som han upplever som ett hot är Åkesson som han varken tittar på när han pratar med eller när han blir tilltalad. Han körde på samma sätt med Mona Sahlin.”

Lena Mellin:

”Fick en drömstart genom att få prata vikten av ordning och reda på statens finanser. Men levererade också några oneliners om bland annat skolan.”
Jan Björklund (FP)

Marie-Louise Zeisig:

”Han ger ett väldigt stabilt intryck. En klippa, men också med låg energi. Dock är det inte lika låg energi som hos Göran Hägglund. Han gör det han ska och är en duktig politiker, men det finns ingen eld på den klippan någonstans.”

Elaine Eksvärd:

”Är lugn och har alltid bevingade ord. Han sa att rysk gas bara har två fel; att den är rysk och att det är gas. Han får folk att citera honom. Han säger saker som andra kan upprepa och förstå, vilket är väldigt effektivt. Han var i sitt esse i dag.”

Lena Mellin:

”En riktig slugger. Påpekade att oljekraftverket i Karlshamn startas trots att det inte ens är kallt. Orsaken är att sex kärnkraftsreaktorer, som FP-ledaren gillar, står still.
Annie Lööf (C)

Marie-Louise Zeisig:

”Hon har en glad grundkänsla i sitt ansikte, men jag undrade om hon ler för mycket. Hon har väldigt mycket fakta, men det gör att hennes glada vänliga leende kändes okej. Väldigt elegant styrd framtoning som jag tycker var positiv. Hon har brytt sig och visar att hon vill det här. Det ska bli intressant att följa henne.”

Elaine Eksvärd:

”Hon har lugn samlad retorik. Bemötte Åkessons skräckgrupp somalierna och vände det till något positivt. hon talar målande och det går inte att missförstå henne. Ser stor skillnad mot henne och hennes föregångare Maud Olofsson som pratar som en sportkommentator. Hon blir inte heller upprörd på samma sätt som Olofsson blev.”

Lena Mellin:

”Klarade sin allra första partiledardebatt bra. Förde in en ny dimension i energidebatten genom att understryka att kärnkraften ska marknaden betala, det statliga stödet går till förnybara.”
Åsa Romson (MP)

Marie-Louise Zeisig:

”En jordnära person som har en allvarligare grundton än Annie Lööf. Hon har ett öppet ansiktsuttryck och gav ett trovärdigt intryck. Hon fick väldigt mycket plats här, vilket man bara kan gratulera. Kroppsspråksmässigt tycker jag hon följer upp MP:s framtoning precis som Annie Lööf följer upp Centerns. Jag gillar att hon tog med sig plastskon. Att det händer något över huvud taget är roligt.

Elaine Eksvärd:

”Jag blev positivt överraskad av hennes förvandling från Almedalen. Hon hade stark blick och knivskarpt kroppsspråk. Men det var skräckblandad förtjusning, för när hon var arg hade hon jätteaggressivt kroppsspråk och pekade på den hon pratade med och nästan halvskrek.”

Lena Mellin:

”Debatten var Åsa Romsons genombrott. Som enda representant för den rödgröna oppositionen fick hon prata mycket – och om allt. Inte bara klimat och miljö.”
Jimmie Åkesson (SD)

Marie-Louise Zeisig:

”Han ser lite förvånad ut ofta. Det är för att han höjer ögonbrynen och spärrar upp ögonen. 'Voffö gör ni på detta viset'-känslan.

Han har väldigt hög energi om man jämför med Göran Hägglund, de är varandras motpoler. Han stod på ett ben hela tiden, vilket ger dubbla signaler. När man står på ett ben ger man ett lite slappt intryck, ändå har han väldigt överenergiskt ansikte. Kroppen är inte riktigt förankrad med vad han säger. Antingen är han förvånad eller lite rädd, vilket nog kan stämma om man tänker på de budskap han vill föra fram. I sammanhanget kan han säkert känna att han inte är älskad.”

Elaine Eksvärd:

”Han kör polemikretoriken: Invandrare eller svenskar, du väljer. Hela hans tes är att grundproblematiken är invandringen, för han är trygg i den frågan. Retorisk är han lugn och sansad, blir aldrig upprörd.”

Lena Mellin:

”Oavsett ämne förde Åkesson som vanligt in invandringsfrågan så fort han fick chansen. Det blir lite tjatigt faktiskt.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elaine Eksvärd

Annie Lööf