Här handfängslas 12-åring av vakt

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Två ordningsvakter stängs av från uppdrag hos SL

1 av 3 | Foto: YOUTUBE
Två ordningsvakter kopplade handfängsel på en 12-åring innan de brottade ner honom på perrong i Stockholm.

Två ordningsvakter kopplade handfängsel på en 12-åringen innan de brottade ner honom på perrong i Stockholm.

Filmen som nu sprids på Youtbube och Facebook upprör många – men polisen har lagt ner ärendet.

– De är avstängda till dess att vi hunnit höra dem, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Händelsen inträffade redan 10 juli i somras. SL hade fått larm om att ungdomar åkte mellan vagnarna på Saltsjöbanan mellan Slussen och Saltsjöbaden i Stockholm.

När två ordningsvakter kom till platsen urartade situationen snabbt.

– Enligt ordningsvakternas rapport skulle ungdomarna avhysas från platsen. Då uppstod det ordväxling och handgemäng, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på Storstockholms Lokaltrafik.

Bråket inleddes redan inne i tågvagnen och ute på perrongen börjar någon att filma händelsen.

Knä i ryggslutet

På filmen ser man hur en av vakterna har 12-åringen i ett grepp mot en vägg. När pojken sedan uppger att han får ont av greppet och gör motstånd brottas han ner på marken och får vaktens knä i ryggslutet.

– När man tittar på en sådan här film se det jättegrovt ut, just med tanke på att pojken är så liten. Som förälder själv kan jag säga att man blir tagen när man ser filmsnutten, att en ung kille blir behandlad på det sättet, säger Jesper Pettersson.

– Jag klev in mellan vagnarna, sen gick jag ut igen. Då kom de fram och sade följ med här, gör inget motstånd. Då kollade jag bakåt på mina kompisar, och det var typ motstånd eller nåt. Sen tryckte de in mig mot väggen och sen fick jag handbojor. Resten finns på filmen, berättar pojken själv för SVT:s Rapport.

Pojken fördes sedan bort av ordningsvakterna och senare kom poliser till platsen.

– Det hade det kunnat hanteras på annat sätt. Det hör till saken att vakterna blir provocerade, blir kallade könsord bland annat. Men det ska ju en vakt tåla, allra helst när det kommer från småungar, säger SL:s pressekreterare.

Mamman upprörd

Pojkens mamma, som lagt upp klippet på Youtube är upprörd över ordningsvakternas agerande.

– Det spelar ingen roll vad som har föregått misshandeln. Jag vet att min son kan vara bråkig och stöddig men man kan inte agera så mot en 12-åring, säger pojkens mamma Rosemarie till Rapport.

Ett ärende rörande misstänkt tjänstefel upprättades på plats, men lades snart ner av åklagare.

Ska utredas

Filmen dök upp på Youtube först 3 oktober – och nu ska SL undersöka ärendet igen. Ordningsvakten, som är anställd av Nordisk bevakningstjänst, har tills idag arbetat på SL:s perronger.

Nu stängs båda männen av av SL, efter att videon blivit offentlig.

– De är avstängda till dess att vi har kunnat höra dem och de får ge oss sin bild av det händelsen. Det är viktigt att säga att det är utrett av polis också och de har ganska omgående skrivit av det här. Vi har ingen polisiär befogenhet att utreda tjänstefel, men vi har intresse av att folk som jobbar i vår miljö är lämpliga att göra det.

På måndag hoppas SL kunna höra vakten som satte handfängsel på 12-åringen.

Publicerad: