Ingen sänkt skatt för pensionärer

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sveriges pensionärer får klara sig utan sänkt skatt nästa år. Kristdemokraterna får inte igenom förslaget i årets budgetförhandling med alliansen.

– Vi får konstatera att vi har kommit i ett läge i förhandlingarna där vi är ensamma mot tre, säger Göran Hägglunds presschef Martin Kits.

KD har ansett att en skattesänkning för pensionärer är viktigare än Moderaternas förslag om sänkt restaurangmoms – men i augusti sa statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att det minskade reformutrymmet gör att både pensionärsskatten och jobbskatteavdraget får vänta. Reformutrymmet i budgeten ligger någonstans mellan 10 och 15 miljarder kronor, har Anders Borg tidigare sagt.

Får inte igenom hjärtefrågan

Och nu erfar SVT:s Rapport att budgetförhandlingarna inte går KD:s väg. De får inte igenom sin hjärtefråga, sänkt skatt för pensionärerna. Om KD i stället försöker hitta andra lösningar för att skapa lättnader för pensionärerna vill Kits inte kommentera.

– Eventuella satsningar på pensionärer presenteras om och när en sådan uppgörelse finns, säger Martin Kits till Aftonbladet.

Anders Borg sa vid regeringens årliga träff i Harpsund i slutet av augusti att regeringen nu måste se till att ha säkerhetsmarginaler för att kunna möta de eventuella verkningarna av den europeiska krisen som kan komma att drabba Sverige.

– Vi hoppas att det lugnar ner sig, men det är en risk som vi inte kan negligera, sa han då.

Publicerad: