Kysstes – till slut

William och Kate är nu äkta makar – bytte diskreta blickar och leende under psalmerna

London/Stockholm. Världens blickar riktades mot London när prins William fick sin Kate Middleton.

– Du är vacker, viskade William framme vid altaret.

Och till slut kom kyssen.

– Det har varit en underbar dag, säger bruden själv.

Hundratusentals människor, spända av förväntan och insvepta i brittiska flaggor, hade samlats längs kortegevägen och gatorna runt kyrkan inför bröllopet. Många hade tältat i flera dygn för att få bra platser i ett London som drabbats av fullständig bröllopsyra.

Framför tv-apparater och datorer följde över två miljarder det kungliga bröllopet.

Superkändisar och slaktare gäster

09.30 öppnades dörrarna för de 1900 inbjudna gästerna. Westminster Abbey hade smyckats med meterhöga lönnträd som kantade brudens väg till altaret.

Bland gästerna fanns bland andra sultanen av Brunei, som anlände strax före halv tolv och satt bäst eftersom han regerat längst, simmaren Ian Thorpe, Elton John samt Victoria och David Beckham. Men även brevbäraren, slaktaren och pubägare från Kates hemby Bucklebury fanns med på gästlistan.

Våra svenska stoltheter Victoria och Daniel gled in i kyrkan omkring 11.20. Det missade tv-tittarna som fick se den långa kortegevägen istället.

Drottningen körde under jubel

Prins William anlände till Westminister Abbey i sällskap av brodern Harry. Prins Harrys flickvän Chelsy Davy fick gå in på egen hand.

Brudens mor Carole, en tidigare flygvärdinna, och bror anlände strax efter prins William – medan Kate kom klädsamt sent i bil tillsammans med sin far.

Prinsessan Alexandra av Kent, som är mycket populär, anlände tillsammans med flera brittiska kungliga släktingar till kyrkan när klockan hade passerat 11.37.

Prins Charles och hans Camilla klev in i kyrkan ungefär en kvart före vigseln startade.

Drottningen och maken Prins Philip körde under jubel från Buckingham Palace och hedersgästerna annonserades med trumpetfanfar i kyrkan strax efter kvart i tolv. Drottning Elizabeth bar en solgul dräkt och matchande hatt.

Klänning med långa armar

Det har sagts att Kate beställt tre brudklänningar för att hålla allt hemligt. När hon klev in i bilen tillsammans med sin far utanför Goring hotel, där hon tillbringade gårdagens kväll med familjen, fick alla suktande första skymten av skapelsen. Klänningen, designad av Sarah Burton för brittiska Alexander McQueen, hade långa armar i spets och skir spets även över axlarna.

William och Kate är äkta makar

Kate har också en diskret tiara designad av Cartier 1936 och en tunn slöja. Utanför Westminster abbey möttes Kate av domprosten John Hall och sin syster Pippa, som är brudtärna.

Ärkebiskopen av Canterbury Rowan Williams förrättade vigselcermonin.

Klockan 12.20 förklarades Prins William och Kate som äkta makar och psalmen "Love Divine" brusade strax fram. William bytte inför allseende tv-kameror varma blickar och diskreta leende med sin nyblivna fru.

– På ett sätt är alla bröllop ett kungligt bröllop, med en brud och en brudgum som skapelsens kung och drottning, sa Londonbiskopen Richard Chartres, som är god vän med kungafamiljen och skickade med brudparet ord om att vårda kärleken.

Pampig procession

Vid 13.10 tog de nyblivna äkta makarna plats i kortegevagnen. Prins William klev i först och hjälpte sedan sin brud upp.

Längs gatorna stod tusentals människor och jublet visste inga gränser när brudparet åkte förbi.

En del av bröllopsgästerna, bland andra Victoria och Daniel, bjöds till mottagning på slottet som varade i ungefär en timme. Klockan 14.25 mötte brudparet den gigantiska folkmassa som samlats nedanför Buckingham Palaces balkong. De tycktes ha skakat av sig den värsta nervositeten och såg betydlig mer avslappnade ut än i kyrkan.

Minuten senare kom den efterlängtade kyssen, men det blev en snabb variant.

Paret hann med ännu en kyss innan brittiska stridsflygplan dundrade över slottet och paret vände tillbaka in.

Middag och dans

Strax innan en mottagning på Buckinham Palace inför nära vänner och släktingar kom en första kommentar från Kate efter vigseln.

– Jag är glad över att det var uppehåll. Vi  har haft en underbar dag, säger bruden.

Klockan 20 väntar cocktailmottagning följt av trerättersmiddag och dans. Dit är runt 300 gäster bjudna.

Publisert: