Jesper fick i sig giftgas i badhus

NYHETER

11-åringen: ”Man fick ingen luft”

Foto: EVAKUERADES Den giftiga och frätande klorgasen spred sig snabbt i badhuset. Några som kände lukten slog larm.

Giftig klorgas spred sig i badhuset i Arvika. 15 personer fick föras till sjukhus.

– Det var som att man inte fick någon luft, säger Jesper Quarfordt, 11.

Foto: BLEV RÄDD ”Jag fick lite panik”, berättar 11-årige Jesper Quarfordt om när han kände gasen. Nu vilar han ut på sjukhuset med pappa Jörgen.

Larmet kom vid 15-tiden i går. En anställd hade av misstag blandat saltsyra med klor.

– Personen blandade kemikalierna i samband med en reningsprocess i ett maskinrum, men bar en mask och kände inte att det bildades giftig gas, säger Sören Olsson, brandmästare på räddningstjänsten i Arvika.

Den giftiga och frätande klorgasen spred sig snabbt i byggnaden. När personer på våningen över kände lukten larmades räddningstjänsten.

Jesper Quarfordt brukar bada på tisdagar och var där med en klasskompis.

– Det kom in en liten kille och sa att vi var tvungna att gå ut. Jag trodde att det var på skoj och att han lurades. Men sedan kom badvakten.

Klorgas är gulgrön och har en stark lukt som ger retningar i luftvägarna. Vid högre koncentrationer kan den vara dödlig. Jesper kände lukten i omklädningsrummet.

– Det var som att man inte fick någon luft. Man fick hålla för näsan.

4-åring inlagd

Hela badhuset evakuerades. 15 personer, mellan 4 och 50 år, blev inlagda på sjukhus och har stannat kvar under natten för observation. Men ingen ska ha fått några allvarliga skador.

– Jag blev rädd. Men det som var värst var att min morfar och mormor skulle hämta mig klockan sju på kvällen. Och det här hände vid tre på dagen, säger Jesper.

Men resan hem behövde han inte bekymra sig över. Det blev ambulans till Karlstad lasarett.

– De läkare jag pratat med har sagt att det inte är någon fara. Det är en säkerhetsåtgärd att de stannar kvar över natten, säger

Jespers pappa Jörgen Quarfordt.

Stängde för dagen

Efter olyckan stängde badhuset för dagen.

– Vi gjorde bedömningen att det inte var någon idé att flytta blandningen. Gasutvecklingen har klingat av, säger Sören Olsson.

Ett kemikalieföretag har anlitats för att transportera bort klorblandningen.