Ghezali skulle hållas kvar i fängelse

Här är dokumentet om Mehdi Ghezali

Aftonbladet/Wikileaks USA:s militär ville att Mehdi Ghezali skulle sitta i fängelse när han kom hem till Sverige från Guantánamo.

Det visar ett hemligstämplat amerikanskt dokument, som Aftonbladet kan avslöja i dag med hjälp av Wikileaks.

Efter attacken mot World Trade Center i september 2001 inledde USA ett bombkrig mot Afghanistan. Amerikanerna ville pressa talibanregimen att lämna ut Usama bin Laden.

Svensken Mehdi Ghezali befann sig just då i Afghanistan. När han försökte ta sig ur landet greps han i Pakistan, överlämnades till amerikansk militär och fördes till Guantánamo-fängelset som misstänkt terrorist. Först efter två år släpptes han ut.

Fängelse i Sverige

Enligt det dokument från Guantánamo som Aftonbladet fått tillgång till via Wikileaks borde Ghezali "överföras till ett annat lands kontroll för fortsatt internering" — fängelse i Sverige, med andra ord. Så blev det inte. Av de 600 Guantánamo-fångar som har släppts har bara några enstaka överförts till ett nytt fängelse. Detta trots att fängelse i annat land var en mycket vanlig amerikansk rekommendation.

Inte skyldigt till brott

Dokumentet visar också att USA-militären inte skickade Ghezali till Guantánamo för att han ansågs skyldig till något brott. Skälet var i stället att han skulle "ge generell och specifik information om den kulturella, religiösa och etniska rekryteringen av muslimska utlänningar som deltar under hajj i Saudiarabien". (Hajj är den vallfärd Ghezali gjorde till Mekka.)

Medelstor risk

Ghezali utgjorde enligt USA:s militär en medelstor risk eftersom han i framtiden "kan utgöra ett hot mot USA, dess intressen och dess allierade". Dessutom hade han "medelstort underrättelsevärde".

I morgon publicerar Aftonbladet en längre text med samtliga amerikanska anklagelser mot Mehdi Ghezali.

The Guantánamo DocketUSA:s svar på nya Wikileaksläckan
Publisert: